Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website NBS demantuje da je odobrila bilo kakvu virtuelnu valutu - | K-013 Portal

NBS demantuje da je odobrila bilo kakvu virtuelnu valutu

narodna banka srbije, virtuelne valute

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da nije izdala nijedno odobrenje za "beli papir", koji se objavljuje pri izdavanju virtuelnih valuta kao vrste digitalne imovine, kao i da joj nije do danas podnet nijedan zahtev za davanje takvog odobrenja.

NBS dodaje da je oglašavanje inicijalne ponude virtuelnih valuta i druge digitalne imovine koja se izdaje u Srbiji dozvoljeno samo u skladu sa odredbama Zakona o digitalnoj imovini, a da nijedan oblik digitalne imovine u ovom trenutku ne ispunjava uslove za to oglašavanje.

"Posebno se skreće pažnja građanima da ne ulažu sredstva u digitalnu imovinu koja ne ispunjava zakonom propisane uslove i da postoji značajan rizik da će pri tom ulaganju izgubiti celokupna uložena sredstva. Ističemo i da je za oglašavanje virtuelnih valuta suprotno odredbama Zakona o digitalnoj imovini propisana novčana kazna i do pet miliona dinara, a da će NBS kao nadzorni organ preduzeti sve raspoložive mere da spreči izdavanje i oglašavanje takvih valuta", navodi se u saopštenju.

Prethodno su se u medijima pojavili navodi da je i Srbija dobila digitalnu valutu koja će se zvati "Lazar", čiji je izdavalac broker i magistar ekonomskih nauka iz Jagodine.

(Nova ekonomija)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS