Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website NKD: Treba li nam i decentralizacijski ustanak zbog beogradskog metroa? - | K-013 Portal

NKD: Treba li nam i decentralizacijski ustanak zbog beogradskog metroa?

decentralizacijski ustanak, nkd, beogradski metro, nacionalna koalicija za decentralizaciju

Najave državnih funkcionera i čelnika Beograda da će metro u prestonici platiti svi građani Srbije i da to tako i treba da bude, predstavlja alarmantan porast nepoštovanja i prema novcu i prema građanima Srbije van Beograda, saopšteno je iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

"Centralizacijska bahatost se ponavlja, ali uvek više košta, ovoga puta 6 milijardi evra, pa se pitamo da li nam je, pored ekološkog, potreban i decentralizacijski ustanak zbog beogradskog metroa.

Bez tendera i bez podrške struke počinje gradnja metroa u glavnom gradu koja će, prema najavama, koštati oko 6 milijardi evra. Podršku nisu dali ni građani Srbije, ali njih niko ništa nije pitao, a i zašto bi kad će građani “samo” finansirati taj metro, ništa više.

Za razliku od starih centralizacijskih nedela, kada su opravdanja iz Beograda bila različita, ovoga puta centralizatori su se usaglasili. I ministar saobraćaja Tomislav Momirović i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za to što cela Republika finansira skupi i polu-sumnjivi metro imaju isto nesuvislo objašnjenje - da Beograd daje više u budžet nego što uzima i da Beograd finansira auto-puteve kroz Srbiju i ne buni se.

Ovakav cinizam predstavlja nepoštovanje građana Srbije koji žive van Beograda.

Da pojasnimo: I Vesić i Momirović manipulišu statistikom i informacijama. Svi u Srbiji daju više u republički budžet nego što iz njega uzimaju. Od 10 dinara uplaćenih u budžet, lokalu se vrati samo 1 dinar. Decenijsko centralizatorsko forsiranje Beograda i zapostavljanje ostalih regiona dovelo je do toga da 45% zaposlenih u privredi radi u Beogradu.

Auto-putevi su nacionalna i transnacionalna stvar, a ne lokalna. Podsećamo da lokalne samouprave po Srbiji same finansiraju puteve u svojim gradovima i opštinama, pa “argument” Vesića i Momirovića ne stoji. Ti putevi nam i te kako fale, a nismo videli i čuli Vesića da o tome brine. Podsećamo i da je Republika odbijala da finansira lokalne projekte dok ne preuzme vlasništvo, kao što je bilo u slučaju niškog aerodroma.

Delimo zabrinutost aktivista i svesnih Beograđana koji brinu o javnom interesu i podržavamo njihove proteste. Delimo i ekološku zabrinutost da će metro gde mu mesto nije, kako kaže struka, ugroziti vodoizvorište građana glavnog grada. Ova vlast je od Stare Planine, preko Loznice, Bora i Zrenjanina, pokazala da im je preči privatni profit od zaštite životne sredine svih nas.

Građanima Srbije poručujemo: Sledeći put kada vam zasmeta rupa na krovu škole, rupa na putu ili kada vam zatvore ambulantu, sigurno će vam biti lakše kad znate da je vaš novac otišao na izgradnju veličanstvenog metroa", dodaje se u saopštenju dostavljenom K-013 portalu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS