Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pojačan saobraćaj za vikend, svi kanali za putarinu rade - | K-013 Portal

Pojačan saobraćaj za vikend, svi kanali za putarinu rade

saobraćaj, stanje

Zbog povratka građana sa godišnjih odmora tokom predstojećeg vikenda, koji je jedan od frekventnijih u godini, očekuje se povećan intenzitet saobraćaja na svim putnim pravcima u Srbiji, saopštili su Putevi Srbije.

Oni navode da je zbog toga intenziviran rad na naplatnim stanicama, svi kanali za naplatu putarine, za distribuciju kartica i kanali za elektronsku naplatu putarine (ENP) su u funkciji 24 časa dnevno bez pauze, a broj inkasanta je povećan.

Napominju i da najbrži prolazak kroz naplatne stanice omogućava elektronska naplata putarine (ENP).

Učesnici u saobraćaju putem portala na autoputevima i aplikacije za mobilne telefone "Putevi Srbije", mogu da se informišu u realnom vremenu o eventualnim zadržavanjima na naplatnim stanicama, prekidima saobraćaja, stanju kolovoza, vremenskim prilikama i drugim neophodnim informacijama.

Tokom predstojećeg vikenda, poslednjeg pred početak školske godine, očekuje se pojačan intenzitet saobraćaja na putnim pravcima u Srbiji, izjavio je danas Jovica Mitić iz Auto-moto saveza Srbije i vozačima savetovao da budu strpljivi ukoliko u satima pojačanog saobraćaja na pojedinim deonicama dođe do usporenije vožnje.

Mitić je za Tanjug podsetio da je u toku sezona godišnjih odmora i da se dosta građana vraća se letovanja što će, kaže, sigurno usloviti da saobraćaj, osim na autoputevima i glavnim putnim pravcima, bude pojačanog intenziteta i na prilazima većim gradskim centrima gde se, dodao je, uobičajeno stvaraju kolone i zastoji.

Naveo je da je u tim situacijama nervoza kod vozača veća što na kraju putovanja može da dovede do saobraćajne nezgode, ali i do novih zastoja i produžavanja vremena putovanja, te vozačima savetovao da budu oprezniji, strpljiviji i na put krenu malo ranije i odmorni.

"Prema informacijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuju nas promenljive vremenske prilike, u jutarnjim i večernjim satima je to magla i sumaglica što može usporavati saobraćaj, a tokom dana su mogući pljuskovi zbog čega su kolovozi mokri, pa je samim tim proklizavanje vozila neizvesno, vozači vrlo brzo gube kontrolu nad vozilom što utiče na bezbednost u saobraćaju", rekao je Mitić.

Vozačima je savetovao i da se dobro informišu o tome koje granične prelaze treba koristiti, navodeći da su za prolazak kroz našu zemlju stranim državljanima najinteresantniji Horgoš i Batrovci, te dodao da su to najopterećeniji granični prelazi.

Mitić je rekao da su trenutno na Horgošu zadržavanja sa naše strane oko 180 minuta, a da je međuzona ka Mađarskoj puna što, dodao je, donosi sigurno dva do tri sata čekanja na ulasku u Mađarsku. Kada je reč o graničnom prelazu Kelebija, naveo je da su tu zadržavanja oko 30 minuta i građanima koji sada planiraju put ka Mađarskoj poručio da ne bi bilo loše da iskoriste ovaj ili manje granične prelaze.

S tim u vezi, podsetio je da radi rasterećenja Horgoša i Kelebije, Bački vinogradi rade od sedam do 22 sata vikendom, dok je Bajmok otvoren od sedam sati do ponoći, te da ne bi bilo loše da se u jutarnjim časovima iskoriste ti granični prelazi.

Mitić je rekao da se u danima vikenda, usled pojačanog saobraćaja, očekuje da dođe do zastoja na autoputu zbog radova na deonici između Aleksinačkih rudnika, Ražnja, Pojata i Paraćina.

Tu je, kaže, nekoliko deonica gde se izvode radovi i vrši preusmeravanje saobraćaja iz jedne u drugu stranu autoputa zbog čega je tu u satima pojačanog saobraćaja vožnja usporena, a može doći i do kraćeg zastoja.

"Iz tog razloga, savet vozačima je da koriste alternativni, obilazni put koji vodi od Aleksinačkih rudnika, to je regionalni, stari autoput koji vodi prema Ražnju, Pojatama do Paraćina gde se opet uključuju na autoput", rekao je Mitić.

Za one koji koriste deonice autoputa između Novog Sada, Bačke Topole, Feketića i Subotice, naveo je da i tu postoji nekoliko deonica gde se izvode radovi i gde u satima pojačanog saobraćaja može biti zadržavanja.

Vozačima je savetovao da je najbolje da koriste uređaj za elektronsku naplatu putarine, a da ukoliko nemaju taj uređaj, pripreme tačan iznos za naplatu putarine jer se, dodao je, na taj način ubrzava protok svih putnika u saobraćaju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS