Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ružić: Privatnim školama glume, plesa, oduzeti mogućnost da se nazivaju školama - | K-013 Portal

Ružić: Privatnim školama glume, plesa, oduzeti mogućnost da se nazivaju školama

branko ruzic

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je povodom slučaja zlostavljanja u privatnoj školi glume da je tema nasilja obrađena u jedinicama unutar obaveznih predmeta u školskom sistemu ali i u vannastavnim aktivnostima.

On je rekao i da je stanje u školama od početka polugođa što se tiče epidemije koronavirusa potvrdilo da obrazovni sistem nije plodno tle za transmisiju kovida 19. Ružić je saopštio i da 2022. godine neće biti državne mature u srednjim školama, kako je ranije najavljivano. Govorio je i o preprekama na putu ka ostvarenju ideje o besplatnim udžbenicima za decu u Srbiji...

Ministar je, u emisiji „Pressing“ TV N1, na konstataciju da u reakcijama na slučaj Aleksić nedostaje nešto što je ključ borbe protiv seksualnog zlostavljanja – neka vrsta edukacija dece da od malena budu sposobna da prepoznaju opasnost, predatore i zlostavljače, rekao da odbija tezu da takvih sadržaja u školama nema i da već imamo pregršt takvih tema obrađenih kod obavezne predmete.

On je rekao da smatra važnijim da se reguliše pitanje privatnih preduzeća koje se nazivaju školama.

„Škole gleme, fudbala, plesa, salse…nisu deo obrazovnog sistema, to jesu privatni vrtići i privatne škole koje moraju da imaju jasno definisane uslove i stručni kadar“, rekao je Ružić i naglasio da je to interresorno pitanje koje mora da se reši, da se sagleda mogućnost da se tim školama koje se registruju kao privatna preduzeća u APR-u oduzme mogućnost da se nazivaju školom, akademijom itd.

Istakao je i da je važno da interesorno se formira radna grupa da ne budu ovakvi frapantni, skandalozni i loši primeri budu inicijalna kapisla da bi došli do poboljšanja situacije.

„Ovo jeste poziv na alarm i moramo se time pozabaviti ozbiljno i sa formalno pravnog i suštinskog aspekta u promeni zakonodavnog okvira“, rekao je Ružić.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE.

(N1)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS