Studenti ostaju u domovima, dodatni rok u avgustu za sve -
Studenti ostaju u domovima, studenti, ministarstvo prosvete, Šarčević

Studenti ostaju u domovima, dodatni rok u avgustu za svemontekristo 0507


Studenti ostaju u domovina, dogovoreno je na sastanku ministra prosvete Mladena Šarčevića i predstavnika akademaca koji stanuju u studentskim domovima.

Studenti su u razgovoru sa ministrom izneli četiri zahteva, a jedan se odnosio na dodatni ispitni rok za sve studente u avgustu, kao i da se omogući posebno dodatni rok za studente koji su propustili ispite, jer su bili zaraženi virusom korona.

Kako je rečeno, Ministarstvo prosvete će tu preporuku uputiti Konusu, a očekuje se da će to biti prihvaćeno.

Studenti su tražili da menze i restorani u studentskim domovima rade do 20. jula, a da od 20. do 28. jula rade dežurne menze.

Takođe, jedan od zahteva je i da se studentima omogući da u avgustu plaćaju benecifiranu cenu stanarine, umesto ekonomske, koju inače plaćaju u tom mesecu.

Šarčević je rekao da je to ''tehničko pitanje'' i će ti zahtevi biti razmotreni kada se napravi finansijska procena i kada se utvrdi da li ima dovoljno novca u budžetu.

Kako je naveo, treba izračunati koliko bi studenata ostalo u domovima , odnosno da li Ministarstvo ima sredstava ili ćemo uputiti zahtev Vladi Srbije.

''Došli smo do razumnog dogovora da studentski domovi ne prekidaju rad, tj. da studenti mogu samovoljno da odu kući kada završe sa obavezama, a oni koji imaju obaveze da ostanu'', rekao je Šarčević.

Dodao je da će se proceniti da li je reč o 10, 15 ili 20 odsto studenata zbog obračuna cene doma u tom periodu i cene ishrane u menzama.

On je naveo da je problem nastao zbog nesporazuma oko broja zaraženih studenata u domovima i van domova, ali da je Ministarstvo obavestilo vrh države i druge nadležene institucije da je situacija pod kontrolom i da studenti mogu imaju da uspešno završe junsko-julski rok.

Na pitanje na koji način će biti obezbeđeni epidemiološki uslovi za ostanak studenata u domovima, Šarčević je kazao da je Ministarstvo danas obavestilo Krizni štab da su kapaciteti učeničkog doma ''Stevan Čolović'' za izolaciju studenata pozitivnih na korona virus nedovoljni i da je učenički dom ''Jelica Milovanović'', koji je u neposrednoj blizini Studentske poliklinike, spreman da primi zaražene akademce.

Student Đorđe Nikolić, stanar doma ''4. april'' kazao je da je dogovoreno da svi restorani u domovima rade do 20. jula, a da u periodu od 20. do 28. jula, kada se završava ispitni rok na pojedinim fakultetima, rade dežurne menze.

''Kada je reč o ceni obroka u menzama i ceni stanarine za avgust, Ministarstvo će u roku od dva dana utvrditi da li ti zahtevi mogu da se ispune. Nadamo se pozitivnom ishodu, a ako se to ne desi, tražićemo neka druga rešenja'', rekao je Nikolić.

(Tanjug, Fonet)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.