Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Svaka deseta firma u Srbiji ima probleme sa likvidnošću - | K-013 Portal

Svaka deseta firma u Srbiji ima probleme sa likvidnošću

problem sa likvidnoscu

Svaka deseta aktivna firma u Srbiji danas ima blokirane račune. Odnosno, prema podacima koje je za portal Biznis.rs pripremila regionalna bonitetna kuća CompanyWall, od ukupnog broja aktivnih firmi u Srbiji (47.468), njih 9,68 odsto je u blokadi, što znači da ima ozbiljne probleme sa likvidnošću.

Stvari će se, smatraju u Evropskoj centralnoj banci dodatno zakomplikovati, ukoliko države ukinu ili značajno umanje mere podrške lokalnim privredama. Ne može se isključiti mogućnost da će talas korporativne nesolventnosti nastupiti sa zakašnjenjem. U tom smislu, iz ECB već nekoliko meseci upozoravaju banke da ne podcenjuju rizik od neplaćenih kredita.

"Nelikvidnost može i da se pojača kod preduzeća koja su tokom korone uzimala kredite za održavanje poslovanja, ako nakon pandemije ne dođe do brzog oporavka njihovog tržišta. Recimo, to može da se dogodi ukoliko su, u međuvremenu, njihovi klijenti promenili svoje navike ili ponašanje. Tu leži opasnost od nastanka još jednog talasa finansijskih problema nekih preduzeća, pa i mogućeg povećanja nenaplativnih kredita u poslovnim bankama", objašanja za portal Biznis.rs profesor Ekonomskog fakulteta i nekadašnji guverner NBS prof.dr Dejan Šoškić.

Kada je u pitanju moguće pooštravanje uslova kreditiranja, prof. Šoškić kaže da je u pitanju standardna mera bankara u uslovima recesije.

"Mislim da bi u tome trebalo biti oprezan, jer to može usporiti oporavak i pogurati neke delove privrede u ozbiljne finansijske probleme", upozorava prof. Šoškić.

On ističe i da bi model delilmičnog državnog garantovanja kredita, ali samo nekih tipova kredita i to samo najviše pogođenim sektorima, moglo biti rešenje. Nešto slično je jednim delom i bio deo prvog paketa mera Vlade iz prošle godine, ističe prof. Šoškić.

Podaci govore da su trenutno najugroženiji sektori turizma – hotelijerstvo i ugostiteljstvo. Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, od ukupnog broja aktivnih firmi u segmentu ugostiteljstva – svaki 20.-ti privredni subject trenutno ima blokirani račun. Kada su u pitanju hotelska preduzeća – svako stoto ne može da radi normalno, jer su im, zbog nelikvidnosti, blokirani računi u poslovnim bankama. Pri tome, u ovoj analizi posmatrane su samo kompanije i preduzetnici koji su još uvek aktivni. Nažalost, jedan deo njih je morao prethodnih meseci da zatvori poslovanje.

Opširnije na sajtu Biznis.rs.

(Biznis.rs)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS