Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U julu strada najviše vozača dvotočkaša - | K-013 Portal

U julu strada najviše vozača dvotočkaša

motocikli, dvotockasi, motoristi

Na putevima u Srbiji od početka godine poginulo je 20 vozača dvotočkaša, 15 motocikala, tri mopeda i dva putnika na motociklu. Istraživanja pokazuju da je jul u poslednjih deset godina označen kao mesec u kome strada najveći broj vozača dvotočkaša, jer ih tada i ima najviše na putevima.

U Srbiji u toku godine u proseku pogine oko 50 motociklista, što je manji broj u odnosu na 2009. godinu, označenu kao "tamna godina", u kojoj je broj poginulih motociklista bio čak oko 120.

I pored toga što je motociklizam sam po sebi sloboda, ljubav i nešto lepo, postoji i njegova tamna strana. Skoro 70 posto smrtnih ishoda u Evropi u saobraćaju čine ugrožene, ranjive kategorije, pešaci, biciklisti i motociklisti, a 20 posto od smrtno stradalih su motociklisti.

Predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista, dr Vladimir Jevtić, rekao je za Jutarnji program da postoji više rizika za nesreće. "To je pre svega manja masa motocikla od automobila koja povećava 32 puta verovatnoću da se smrtno strada u sudaru s automobilom, nego vozač automobila zbog takozvanog negativnog usporenja koje deluje na motociklistu", ističe Jevtić.

Dodaje da, ako se zaobiđu uopšteni razlozi brzina, alkohol, posle korone se pokazalo odsustvo svesti drugih vozača i motociklista, misli negde lutaju i tada je rizik povećan i agresija u svađi vozača. Tada je, kako ističe, rizik po pređenom kilometru 15 puta veći i to su situacije kada vozači kažu "izvini, nisam te video".

Opširnije na ovu temu pročitajte OVDE.

(RTS)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS