Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ugroženi orao ribar stradao od struje u Grdeličkoj klisuri - | K-013 Portal

Ugroženi orao ribar stradao od struje u Grdeličkoj klisuri

orao ribar

Orao ribar koji potiče iz Finske, uginuo je od strujnog udara na pruzi Beograd-Skoplje u Grdeličkoj klisuri, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS). Društvo napominje da on spada u ugroženu vrstu koja se u Srbiji ne gnezdi skoro čitav jedan vek, a jedinke iz severnih populacija našu državu preleću dva puta godišnje zbog selidbe.

Ornitolozi iz Finske obavestili su srpske kolege da je orao ribar, koji je obeležen satelitskim odašiljačem, najverovatnije stradao kod sela Boćevica nadomak Leskovca.

Oni su se zabrinuli kada su primetili da odađiljač tri dana šalje signale sa istog mesta, pa su posumnjali da je ptica u nevolji

"Kada sam došao na lice mesta, na žalost, mogao sam da konstatujem da je ptica mrtva. Leš koji je bio ispod dalekovoda, položaj i promene na telu ukazivale su na to da je ptica stradala od stujnog udara kontakne mreže pruge. Orao nije imao šansi protiv struje jačina 25.000 volti", objašnjava Slobodan Marković ornitolog iz DZPPS.

Nastradali orao ribar prvi put je bio u rukama stručnjaka za ptice kada su ga, kao jedinog mladunca u gnezdu, 26. jula 2010. obeležili metalnim prstenom u mestu Tervola, na severu Finske.

Narednih godina redovno se gnezdio nedaleko od mesta gde se izlegao, u jesen je odlazio u Afriku i na proleće se vraćao u postojbinu. Od izleganja do trenutka uginuća ovaj svetski putnik deset puta je išao do Afrike i nazad i uspešno savladavao mnoge izazove i opasnosti.

Finci su stradalog orla nazvali Oli (Olli) po finskom ornitologu Olli-Pekka Karlinu, koji je zajedno sa ornitologom Matti Suopajärvi-jem pticu obeležio satelitskim odašiljačem 1. avgusta ove godine.

Oli je kao zrela ptica dobio satelitsku telemetriju u okviru studije mapiranja i procene uticaja vetroparkova na živonu sredinu, na području gde se planira njihova izgradnja.

Ove jeseni Oli je seobu započeo 13. septembra i tokom 59 dana preleteo je ukupno 4.613 km, od mesta Mustajärvi u Finskoj do Boćevice u Srbiji. Leteo kroz 9 zemalja: Finsku, Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu, Rumuniju, Bugarsku, Grčku, Severnu Makedoniju i Srbiju.

Najduže se zadržao u Ukrajini gde je čak 20 dana lovio, odmarao se i pripremao za nastavak seobe.

POBOLJŠATI BEZBEDNOST KORIDORA

"Koridori kojima se ptice kreću nisu bezbedni i mi ljudi imamo odgovornost da to stanje promenimo na bolje. Milioni nebezbednih stubova za prenos električne energije vrebaju nove žrtve", rekao je Milan Ružić, izvršni direktor DZPPS.

Prema njegovim rečima neobično to što je, umesto da leti na jug na Turskoj i Bliskom Istoku, orao iz južne Bugarske krenuo na zapad, a potom iz Đevđelije okrenuo ka severu i tako došao do Grdeličke klisure.

Sa ciljem da ptice zaštite od električnih dalekovoda, uz finansijsku pomoć Evropske komisije, sa kolegama iz sedam država DZPPS je pokrenuo projekat "LIFE Danube Free Sky". Cilj je da se spreči stradanje ptica na dalekovodima uz korišćenje najnovijih znanja i tehničkih rešenja, objasnio je Ružić.

(pticesrbije.rs)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS