Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zaštitnik: Dete iz Vratarnice smešteno u porodicu srpskih državljana potencijalnih usvojitelja - | K-013 Portal

Zaštitnik: Dete iz Vratarnice smešteno u porodicu srpskih državljana potencijalnih usvojitelja

zastitnik gradjana, zoran pasalic, vratarnica, centar za socijalni rad zajecar

Zaštitnik građana utvrdio je, u postupku pokrenutom na osnovu napisa na društvenim mrežama o izmeštanju deteta iz Vratarnice kod Zaječara iz matične porodice, da je otac deteta zbog zanemarivanja potpuno lišen roditelјskog prava i da se dete od septembra 2020. godine nalazi u porodici potencijalnih usvojitelјa koji su srpski državlјani, na međusobnom prilagođavanju.

Zaštitnik građana je u postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad u Zaječaru i Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja utvrdio da se porodica deteta nalazi na evidenciji ovog centra od marta 2015. godine, nakon obraćanja Gradske uprave Zaječara za određivanje ličnog imena deteta jer roditelјi to nisu učinili u zakonskom roku.

Iz izjašnjenja i dokumentacije koje su mu dostavili nadležno ministarstvo i Centar, Zaštitnik građana je utvrdio da je zaječarski CSR zatim od patronažne službe dobio prijave za zanemarivanje i da je uvidom na terenu utvrdio da beba nedovolјno napreduje u telesnoj težini i da higijenski uslovi nisu zadovolјavajući.

Zaštitnik građana je utvrdio da je zbog toga tromesečna beba stavlјena pod privremeno neposredno staratelјstvo i da je tokom perioda praćenja porodica podržavana na više načina – jednokratna novčana pomoć za adaptaciju kuće, higijenski paketi, detetu je priznato očinstvo, promenjeno prezime, izvršena vakcinacija, regulisana zdravstvena knjižica i uspostavlјena saradnja sa Crvenim krstom koji ih je podržavao u naturi i higijenskim paketima.

Majka deteta je 2016. godine potpuno lišena poslovne sposobnosti i aktuelno se nalazi pod neposrednim staratelјstvom CSR u Zaječaru, dok je tokom perioda praćenja za oca utvrđeno da je bio nasilan prema majci i da je grubo zanemarivao prava i potrebe deteta, utvrdio je Zaštitnik građana.

Zbog ugrožavanja života i zdravlјa deteta niskog kalendarskog uzrasta i majke, CSR je doneo odluku o urgentnom izmeštanju deteta u hranitelјsku porodicu i smeštanju majke u hranitelјsku porodicu za odrasla i stara lica.

CSR u Zaječaru u izveštaju navodi da je tokom rada na predmetu podneo dve krivične prijave protiv oca deteta, a sredinom 2016. godine i tužbu za potpuno lišenje roditelјskog prava. Pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Zaječaru iz marta 2020. godine otac je potpuno lišen roditelјskog prava, a krajemja iste godine dete je stavlјeno pod neposredno staratelјstvo CSR u Zaječaru.

Nakon toga Centar je izvršio upis deteta u Jedinstveni lični registar usvojenja, a posle izbora usvojitelјa, državlјana Republike Srbije, dete je u septembru 2020. godine upućeno u tu porodicu radi međusobnog prilagođavanja, utvrdio je Zaštitnik građana.

Zaštitnik građana je utvrdio i da je CSR u Zaječaru protiv Saše Borojevića, koji je u video obraćanju na društvenoj mreži izneo sumnju u nezakonito oduzimanje deteta od roditelјa, podneo krivičnu prijavu zbog krivičnog dela neovlašćeno objavlјivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka, neovlašćeno prikuplјanje ličnih podataka i narušavanje poslovnog ugleda.

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS