Zbog proširenja aerodroma Morava, meštanima jednog sela uzeto 350 hektara zemlje
aerodrom morava

Zbog proširenja aerodroma Morava, meštanima jednog sela uzeto 350 hektara zemlje
montekristo 0507


Meštani nekoliko sela kod Kraljeva, čija se imanja graniče sa aerodromom Morava, ostaće bez zemljišta, ali i domaćinstava.

Država sprovodi eksproprijaciju za potrebe proširenja ovog aerodroma i izgradnju kargo centra. Samo u selu Obrva biće uzeto oko 350 hektara zemlje, a selo će se prepoloviti, jer će više od trideset domaćinstava morati da se iseli, javlja N1.

Rešenja su već poslata na adrese vlasnika parcela, iako vlasnici nisu potpisali da pristaju na cenu koja je ponuđena za eksproprijaciju. A zemlja je već prevedena na preduzeće "Aerodromi Srbije". Vlasnike je ministarstvo finansija obavestilo samo da svoja prava mogu da ostvare jedino, preko suda.

"Prvo su nam ponudili 50 dinara po kvadratu. A zadovoljni bismo bili da smo mogli da zamenimo zemlju za neku drugu lokaciju. A sada će skočiti cena zemlje jer se velika količina uzima, a ovo je stočarski kraj. Pitanje je da li će i ostati jer se mnogo zemlje uzima, a inače je nema. Moja ima tri i po hektara, a takvih ovde ima toliko da se na prste prebroje", priča Živorad Milovanović iz Lađevaca, kojem je već uzet hektar plodne zemlje za izgradnju Moravskog koridora.Najveći problem je što ne postoji adekvatna alternativa za ove zemljoradnike, jer plodne zemlje pored Morave skoro i da nema. A oni koji bi i hteli da prodaju već su povećali cenu ara i do četiri puta.

Miodrag Mirković takođe iz Lađevaca, kaže za N1 da su mu ponudili 55 evra po aru, za zemlju od tri hektara na kojoj sadi detelinu, a koja je kada je kupovao vredela 200 evra. Kaže da je gradska uprava u Kraljevu procenila da je vrednost samo 65 dinara po kvadratu.

"Pričalo se o tome, ali smo računali da će se od toga odustati, kao što je bio slučaj u Kraljevu za stanovima za vojsku. Koliko vidim oni će stvarno to da ostvare. Nemam protiv toga ništa, ali tražim adekvatnu cenu. Ja sad sa tih 15 hiljada evra ne mogu da kupim ni hektar zemlje. A moja zemlja ne vredi tri nego šest hektara, jer dva roda godišnje skidam", kaže Mirković.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble