Autobus zaustavljen u Nemačkoj zbog kvarova nije usamljen slučaj -

Autobus zaustavljen u Nemačkoj zbog kvarova nije usamljen slučaj

pancevo, beograd, novi sad

Autobus iz Srbije koji je nemačka policija prošle nedelje isključila iz saobraćaja zbog vrlo lošeg stanja, a koji je, inače, pre mesec dana u našoj zemlji prošao tehnički pregled, nije izuzetak kada su u pitanju vozila kojim se prevoze putnici iz Srbije u inostranstvo.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za Blic da vest o isključenju ovog autobusa svedoči o tome u kakvom je stanju transport, pogotovo putnika, u našoj zemlji. Napominje da bi svaki prevoznik voleo da ima novo vozilo koje će ga spasiti briga i dodatnih troškova, poput popravki, intervencija, kazni i mnogih drugih stvari - ali, para nema.

"Ne možemo reći da je to samo odgovornost prevoznika, nego nam to govori da je u pitanju nešto drugo. Jasno je da će vozilo u takvom stanju teško proći kroz Nemačku, gde su kontrole ozbiljne, ali i kazne. Nadam se da ovaj slučaj neće koristiti da se ubuduće promeni odnos prema našim prevoznicima, da kada ih vide na putevima obavezno urade i kontrolu. To ne bi bilo dobro, jer autobus mogu da kontrolišu na svakih 50 kilometara i to će veoma uticati na rad prevoznika", objašnjava Božović."Kod nas autobusi svakih šest meseci idu na tehnički pregled, tada se i fotografišu. Ako se dešavaju propusti na tehničkom, to lako može da se utvrdi. Ali, moguće je i da na pregledu vozilo bude u dobrom stanju, a posle nedelju dana u sasvim drugačijem. Može se desiti da, recimo, prebacuju delove sa drugih autobusa, kako bi prošli tehnički, a posle vraćaju stare delove", smatra sagovornik Blica.

Jedan od razloga zašto prevoznici ne ulažu u nova i ispravna vozila je taj što je cena nafte viša nego na primer u Nemačkoj. Problem je i siva ekonomija i nelojalna konkurencija. Tako smo, navodi Božović, došli do toga da je prosečna starost naše "flote" oko 20 godina.

"Mi smo pre 10 godina u eksploataciju ubacivali 15 do 20 novih vozila godišnje, dok je 2017. godine ubačeno tek jedan odsto, što znači da nema obnavljanja", kaže Božović.

Zaključuje da, ako ne dođe do sređivanja tržišta i zaštite domaćih preduzeća, naše tržište će potpuno preuzeti strane firme.

(Blic)

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com