Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Demonstracije danas protiv zdravstvene propusnice širom Francuske - | K-013 Portal

Demonstracije danas protiv zdravstvene propusnice širom Francuske

demonstracije, francuska

Protivnici zdravstvene propusnice izlaze danas na ulice Francuske peti vikend zaredom, a predviđeno je više od 200 manifestacija, nekoliko dana posle početka primene propusnice na većini javnih mesta

Vlasti očekuju oko 250.000 demonstranata na celoj teritoriji zemlje, rekao je jedan policijski izvor.

Prošle nedelje bilo ih je nešto više od 237.000, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, što je skoro duplo više od broja sredinom jula.

Militantna grupa "Nombr Žon" (Le Nombre Jaune) koja na Fejsbuku objavljuje broj izašlih po gradovima, prošle subote zabeležila je 415.000 demonstranata u Francuskoj.

Demonstracije privlače različite ljude, porodice, apolitične demonstrante, zdravstveno osoblje ili vatrogasce u uniformama, što prevazilazi sam pokret protiv vakcinacije ili zagovarača teorija zavere.

U više gradova pokret je razjedinjen. U Parizu predvidjena su tri okupljanja. Van Pariza najveća okupljanja se očekuju na jugu u Tulonu, Monpeljeu, Nici, Marseju i Perpinjanu, koji se smatraju najvećim žarištima protivnika propusnice.

Od ponedeljka zdravstvena propusnica obavezna je na najvećem broju javnih mesta. U barovima, restoranima, bioskopima, dužim linijama prevoza, muzejima i bolnicama, traži se QR koji potvrdjuje da ja obavljena potpuna vakcinacija protiv kovida-19, ili negativan test na virus ili oporavak posle bolesti.

Demonstranti ukazuju na blokiranje njihove slobode i na "zdravstvenu diktaturu".

Te optužbe užasavaju vladu suočenu sa eksplozijom epidemije na dve prekomorske teritorije Gvadalupu i Martiniku.

Tim više što jedan marginalni deo pokreta ima antisemitska stremljenja, i neki centri za vakcinacije ili apoteke se tretiraju kao "kolaboracionisti".

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS