Evropski parlament nagovestio tužbu protiv Evropske komisije -
evropska komisija, evropski parlament

Evropski parlament nagovestio tužbu protiv Evropske komisije
Poslanici Evropskog parlamenta danas su usvojili rezoluciju kojom su nagovestili pokretanje sudskog procesa protiv Evropske komisije.

Razlog je, kako navode, to što nije ništa učinila na primeni pravila o uslovljavanju korišćenja sredstava iz evropskih fondova poštovanjem vladavine prava.

Za Rezoluciju je glasalo 506 poslanika, 150 je bilo protiv, a 28 uzdržanih, saopštio je Evropski parlament. U Rezoluciji se navodi da je mehanizam korišćenja sredstava iz evropskih fondova poštovanjem vladavine prava stupio na snagu 1. januara, a da Evropska komisija, uprkos tome, nije predložila mere na osnovu novog pravila i nije izradila smernice o njegovoj primeni do 1. juna, što je rok koji joj je dao EP.

"To čini dovoljnu osnovu za preduzimanje pravnih poteza protiv Komisije, na osnovu Člana 265 Ugovora o funkcionisanju EU", navodi se u Rezoluciji.

Parlament će, navodi se u dokumentu, "u međuvremenu odmah početi neophodne pripreme za mogući sudski postupak protiv Komisije na osnovu Člana 265 Ugovora o funkcionisanju EU".

Evroparlamentarci pozivaju Komisiju da brzo reaguje na teška kršenja principa vladavine prava u nekim državama članicama koje ozbiljno ugrožavaju poštenu, zakonitu i nepristrasnu raspodelu sredstava EU.Komisija bi trebalo da koristi sva neophodna sredstva za reagovanje na konstanta kršenja demokratskih principa i osnovnih prava u EU, uključujući napade na slobodu medija, na novinare i na slobodu udruživanja i okupljanja, stoji u Rezoluciji.

Pravilo o uslovljavanju korišćenja sredstava iz evropskih fondova stanjem u oblasti vladavine prava osmišljeno je da zaštiti fondove EU od moguće zloupotrebe od vlada država članica, ali na osnovu njega do sada nisu predložene nikakve mere.

Evropski savet je zatražio od Komisije da odloži primenu novog pravila kako bi države članice mogle da ga ospore pred Sudom pravde EU, što su Poljska i Mađarska i učinile 11. marta. Usvajanje novog mehanizma dogovoreno je na samitu evropskih lidera krajem 2020. godine, čemu su se Poljska i Mađarska dugo protivile.

Tada je, međutim, postignut kompromis da pravilo o povezivanju korišćenja evropskih sredstava sa vladavinom prava ne bude u primeni dok ga ne odobri Sud pravde EU. Po tužbi Mađarske i Poljske, taj Sud treba da odluči da li mehanizam o uslovljavanju dodele sredstava Unije predstavlja kršenje Ugovora o EU.

(Beta)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

352X250

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti