Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Psi angažovani na prepoznavanju putnika zaraženih koronom - | K-013 Portal

Psi angažovani na prepoznavanju putnika zaraženih koronom

helsinki, psi na aerodromu, korona

Finska je na aerodromu u Helsinkiju rasporedila četiri psa različitih rasa koji njuše korona virus u četveromesečnom eksperimentu , a koji bi mogao postati brz način prepoznavanja zaraženih putnika.

Eksperiment je finansirala vlada, a pse je dresaralo Finsko udruženje za otkrivanje mirisa."To je vrlo obećavajuća metoda. Psi jako dobro njuše”, rekla je profesorka medicine kopitara i malih životinja na Univerzitetu u Helsinkiju Ana Hielm-Bjorkman.

"Ako uspe, biće to dobra metoda za proveru (korona virusa) na bilo kojem drugom mestu", rekla je ona, navodeći bolnice, luke, domove za starije osobe, sportska mesta i kulturna događanja kao mesta na koja bi dresirani psi mogli „početi da rade“.

Bjorkman rekla je AP da je Finska druga zemlja nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata – i prva u Evropi – koja je dresirala pse da njuše korona virus.

Putnici koji pristanu na besplatno testiranje u okviru dobrovoljnog programa u Helsinkiju nemaju izravan fizički kontakt s psom.

Mole se da protrljaju kožu maramicom koja se zatim stavi u staklenu bočicu koja se da psu koji čeka u kabini.

Psi ET, Kosi, Mina i Valo prethodno su prošli obuku za otkrivanje raka, dijabetesa ili drugih bolesti.

Psu treba samo deset sekundi da nanjuši uzorke virusa pre nego što da rezultat testa grebanjem šapom, poleganjem, lajanjem ili na drugi način, dajući do znanja svoj zaključak. Postupak traje jedan minut.

Ako je rezultat pozitivan, putnik se poziva da na test na korona virus, kako bi proverio tačnost psećeg testiranja.

Timo Aronkjito, zamenik gradonačelnika Vantae, grada u kojem se nalazi aerodrom, rekao je da program košta 300.000 evra,

iznos koji je "izuzetno niži" od drugih metoda masovnog testiranja putnika.

Četiri psa "rade" u smenama, po dva dežuraju dok se preostala dva odmaraju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

(Fonet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS