Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Krivična prijava protiv bivšeg ministra Vladana Vukosavljevića - | K-013 Portal

Krivična prijava protiv bivšeg ministra Vladana Vukosavljevića

vladan vukosavljevic, krivicna prijava

Strip-grupa "Momci" podnela je krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i NN lica, autora saopštenja kojim je Ministarstvo 15. oktobra reagovalo na uništavanje izložbe u galeriji u Zemunu.

U saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije navodi se da je strip-grupa "Momci" krivičnu prijavu podnela je uz podršku njihovog pravnog tima.

Podseća se da je 13. oktobra u večernjim satima desetak mladića upalo u "Staru kapetanija" pokidalo i uništilo radove strip-grupe "Momci", a u galeriju su ubacili suzavac.

U krivičnoj prijavi se navodi da su Vukosavljević i NN lice izvršili krivična dela ugrožavanja sigurnosti i povrede slobode govora i javnog istupanja, pošto su u saopštenju "podstrekavali druga lica na protivpravno postupanje prema oštećenima", kojima su pritom "uskratili i ograničili slobodu zražavanja".

Navodi se i da Ministarstvo kulture i informisanja u saopštenju nije osudilo uništenje izložbe, ni napad na bezbednost oštećenih, koji su i pre izložbe dobijali preteće poruke, već je učinilo upravo suprotno – dalo je "opravdanje za izvršenje krivičnog dela" i pozvalo da se "takva praksa nastavi".

Strip-grupa je Sektoru za unutrašnju kontrolu MUP podnela pritužbu na rad Ministarstva unutrašnjih poslova, budući da su članovi te grupe pravovremeno obavestili policiju o pretnjama koje dobijaju i opasnosti da izložba bude ugrožena, a policija nije poduzela ništa da zaštiti izložbeni prostor galerije "Stara kapetanija".

Nezavisno udruženje novinara Srbije očekuje da nadležno, Više javno tužilaštvo što pre postupi po ovoj krivičnoj prijavi i preduzme predložene radnje u krivičnoj prijavi.

(FoNet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS