Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Niš: Učenica napadnuta zbog petice na testu, oglasila se škola, Ministarstvo prosvete i VJT - | K-013 Portal

Niš: Učenica napadnuta zbog petice na testu, oglasila se škola, Ministarstvo prosvete i VJT

osnovna skola car konstantin, nis, napadnuta ucenica

Ministarstvo prosvete, Osnovna škola „Car Konstantin“ i Više javno tužilaštvo u Nišu oglasili su se danas povodom vršnjačkog nasilja kome je bila izložena učenica pomenute škole i najavili preduzimanje mera povodom tog incidenta. 

Devojčicu su 24. januara pri povratku iz škole napale tri vršnjakinje i udarile je kamenom u glavu, navodno zbog toga što je dobila peticu na testu iz nemačkog jezika, a devojčice joj pre testa zapretile da ne sme da dobije peticu. 

Prema nezvaničnim informacijama, napadnuta devojčica je duži vremenski period bila žrtva vršnjačkog nasilja, a tri vršnjakinje su je maltretirale zbog boje dukserice koju je nosila, ili natpis na majici.

U školi „Car Konstantin“ saopštili su da je školski policajac obavestio upravu škole o nasilju koje je učenica doživela na putu do škole. 

„Po saznanju, postupajući u skladu sa propisima, škola je kontaktirala roditelja koji je prijavio nasilje Policijskoj upravi kako bi se, u onoj meri u kojoj to dozvoljavaju nadležnosti, prikupile informacije o događaju, stanju učenice, kako bi se u dogovoru sa roditeljem, preduzele mere podrške i obezbedila bezbednije okruženje za ovu učenicu i ostale učenike“, rečeno je u saopštenju koje je potpisala direktorka škole Gordana Milošević. 

Škola je, navedeno je u saopštenju, u okviru nadležnosti obavila razgovore sa učenicama i njihovim roditeljima, a pregledani su i snimci sa školskih kamera.

„Sprovedena je anonimna anketa među učenicima i uspostavljena kontinuirana saradnja sa policijskim službenicima, koji, s obzirom da se napad desio van škole i da je prijavljen policiji, dalje utvrđuju šta se desilo“, navodi se u saopštenju. 

U saopštenju je rečeno da je učenici koja je trpela nasilje pružena podrška kroz individualan savetodavni rad, vršnjačku podršku i radionice sa odeljenjem, dok je učenica koja je vršila nasilje bila pod pojačanim vaspitnim aktivnostima i bila joj je izrečena kaznena mera ukor odeljenskog veća.

„Ove aktivnosti biće i ubuduće nastavljene. U sve aktivnosti bili su uključeni roditelji. Aktivnosti na nivou škole sa svim učenicima u cilju prevencije nasilja je povećan i one su se odnosile na podršku učenicima u prevazilaženju problema, na jačanje njihovih veština za prevazilaženje sukoba i na vršnjačku podršku, razvoj empatije i drugarstva“, rečeno je u saopštenju.

U Ministarstvu prosvete kazali su da se incident prijavljen 24. januara dogodio van škole. „Incident je prijavljen policiji od strane roditelja napadnute devojčice i policija, u skladu sa nadležnostima, utvrđuje okolnosti i vinovnike napada. Škola za sada nema potvrdu identiteta dece koja su učestvovala u ovom incidentu. Po dobijanju zvaničnih informacija škola će preduzeti dalje mere i aktivnosti u odnosu na učenike u skladu sa zakonom“, kazali su u Ministarstvu prosvete. 

Ministarstvo, dodali su, ima saznanja da je učenica koja je trpela nasilje, odlukom roditelja prebačena u drugu školu.

„U novoj školi učenici će biti pružena sva potrebna podrška kako bi prevazišla celokupnu situaciju i adaptirala se na novu sredinu. Ministarstvo prosvete, odnosno Školska uprava Niš, pratiće postupanje škole i pružaće savetodavnu podršku školama“, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete. 

U Višem tužilaštvu u Nišu kazali su da preduzimaju sve neophodne mere povodom incidenta, ali da ne mogu da saopšte više detalja zbog zaštite interesa maloletnih lica. Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.