Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zbog greške lekara pacijent iz Prokuplja ostao bez prstiju i cele šake, bolnica mora da plati 3,4 miliona dinara - | K-013 Portal

Zbog greške lekara pacijent iz Prokuplja ostao bez prstiju i cele šake, bolnica mora da plati 3,4 miliona dinara

prokuplje, šaka, pacijent, odšteta

Pravosnažnom presudom Višeg suda određeno je da prokupačka Opšta bolnica mora da pacijentu zbog lekarske greške isplati 3,4 miliona dinara odštete sa zateznom kamatom, kao i da mu se do njegove 65. godine isplaćuje mesečna naknada od 22.497 dinara počev od 1. jula 2019, ali i da Bolnica za sudske troškove plati 607.704 dinara, javljaju Južne vesti.

Presuda je doneta nakon što je lekar uklonio pacijentu potkožnu izraslinu bez provere nalaza, nakon čega su, usled komplikacija, pacijentu kasnije odstranjeni prsti i cela desna šaka.

Pacijent G. Đ. koji se, kako piše u presudi Višeg suda u Prokuplju, početkom 2017. godine javio prokupačkoj Bolnici zbog potkožne izrasline, pregledan je i u njegov medicinski karton je upisana dijagnoza, a posle nekoliko dana ponovo se javio na pregled, gde je konstatovano da je stanje bolje i da je kontrolu potrebno obaviti po potrebi.

Marta 2017. lekar je obavio drugu punkciju hidroma, nakon čega se pacijent ponovo javio sredinom oktobra iste godine, kada je lekar u ambulanti bez ikakvih laboratorijskih nalaza, ultra-zvuka ili snimaka obavio operativni zahvat radi uklanjanja hidroma.

Osim toga, lekar nije obavestio pacijenta o davanju pristanka na predloženu intervenciju ni pisano, ni usmeno, a nisu mu predočene ni moguće posledice i rizici intervencije, navodi se između ostalog u presudi Višeg suda.

Istog dana, nakon operativnog zahvata u Prokuplju, javile su se komplikacije i otok na desnoj ruci pacijenta, zbog čega je kasnije prebačen na dalje lečenje na Institut za radiologiju UKC Niš, a zatim i u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije i Specijalnu bolnicu za hiperbaričnu medicinu u Beogradu.

Nakon više operativnih zahvata zbog gangrene, otpušten je sa lečenja sa uklonjenim prstima desne šake i cele šake.

Sud je konstatovao da lekar prokupačke Bolnice nije postupio po odredbama Zakona o pravima pacijenta koji propisuje da zbog stručne greške zdravstvenog radnika pacijent ima pravo na naknadu štete.

U nalazu i mišljenju veštaka navodi se da u postupanju UKC Niš i Kliničkog centra Srbije u Beogradu ne postoje bilo kakvi propusti, dok kod Opšte bolnice postoje propusti koji se ogledaju u nesačinjavanju operativne liste i nevršenju patohistološkog pregleda materijala.

Veštačenjem je, nakon svih problema koje je imao pacijent G. Đ, utvrđen stepen invaliditeta 35 odsto, zbog čega je 2019. godine dobio invalidsku penziju od 16.314 dinara, a razliku od plate od 38.812 dinara koju je primao u firmi gde je bio zaposlen do medicinske intervencije, isplaćivaće mesečno prokupačka Bolnica do njegove 65. godine.

U prokupačkom Osnovnom tužilaštvu je rečeno da je protiv ortopeda prokupačke Bolnice advokat pacijenta G. Đ. 2018. godine podneo krivičnu prijavu koja je, nakon utvrđivanja svih okolnosti, 2020. godine odbačena.

Prijava se odnosila na delo protiv zdravlja ljudi.

Sada već bivša direktorka Snježana Arsić smatra da su tom presudom na gubitku samo pacijenti, jer je blokadom računa otežan rad Bolnice.

"Nije u redu da račun Bolnice bude blokiran i država bi to nekako trebalo da reši, jer su u pitanju životi pacijenata. Bolnica nije drvna, železna ili papirna industrija, mi moramo da funkcionišemo i da se brinemo o pacijentima koji su blokadom računa jedino ugroženi", prokomentarisala je Arsić.

Račun sa koga se isplaćuju plate zaposlenih ne može biti blokiran i oni će primati plate i dalje redovno, a prokupačka Bolnica nije jedina u Toplici sa blokiranim računom.

I račun Doma zdravlja u Žitorađi je, prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije, u blokadi još od 28. februara 2019. godine i to za iznos nešto veći od 33, 5 miliona dinara.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.