Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Izgubili dete, a od države dobijaju 2.000 evra zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku - | K-013 Portal

Izgubili dete, a od države dobijaju 2.000 evra zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku

marijana jojkic, jelica radovic, ustavni sud

Ustavni sud Srbije usvojio je nedavno žalbu porodice Marijane Jojkić (30) iz Pančeva koja je pre 15 godina preminula zbog nesavenog lečenja, a potom doneo i presudu kojom se državi nalaže da neutešnim roditeljima isplati dve hiljade evra zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, koje je trajalo čitavu deceniju, a završilo se oslobađanjem optuženih lekara.

Istom presudom, Ustavni sud je odbacio zahtev da se ukine pravosnažna oslobađajuća presuda optuženom lekaru, koga porodica još uvek označava kao glavnog krivca.

Kobne 2006. godine, najpre je u martu preminula Marijana Jojkić (30) od zapaljenja trbušne maramice koju je izazvalo pucanje slepog creva. Marijana je nekoliko dana pogrešno lečena u Opštoj bolnici u Pančevu, čiji je hirurg, dr Aleksandar Ivica uspostavio pogrešnu dijagnozu, a potom i prepisao pogrešnu terapiju koja je u potpunosti zamaskirala kliničku sliku.

Posle nekoliko dana, u teškom septičnom stanju, Marijana je prebačena u beogradski Urgentni centar gde joj po prvi put uspostavljena prava dijagnoza, ali nažalost kasno. Preminula je istog dana, samo mesec dana pošto je na svet donela svog drugog sina.

Zbog očiglednih propusta lekara i opravdane sumnje u njegovo nesavesno postupanje, tadašnje Opštinsko tužilaštvo u Pančevu povelo je istragu protiv dr Ivice, a posle nekoliko mukotrpnih godina istrage, izvelo ga pred sud.

Iako su sudsko-medicinski odbori koji su radili veštačenja potvrdili da je došlo do lekarske greške i nesavesnog postupanja, usledio je višegodišnji proces, koji je rezultirao sa dve osuđujuće prvostepene presude od po godinu dana kućnog zatvora, a potom i oslobađanje pred Apelacionim sudom.

Porodica je sve vreme sumnjala da optuženi lekar uživa određenu zaštitu, što se potvrdilo u trenutku kada je nakon prvostepenog suđenja, u pisarnici tužilaštva, misteriozno zagubljena presuda, koja zbog toga nije na vreme stigla do postupajuće zamenice tužioca koja je trebalo da uloži žalbu. Upravo ovaj propust rezulturao je, kako porodica smatra, krajnjim ishodom postupka, odnosno oslobođanjem lekara.

Paradoksalno, u parničnom postupku koji je paralelno vođen, pančevačka bolnica je označena krivom za Marijaninu smrt, a porodici je isplaćena milionska odšteta.

(Nova.rs)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS