Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website "Kareja" u radnoj grupi za izradu Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima - | K-013 Portal

"Kareja" u radnoj grupi za izradu Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima

nvo kareja, nacrt zakona o unutrasnjim poslovima

Organizacija civilnog društa Kareja učestvovala je danas, 21. decembra 2021. godine, na trećem sastanku neformalne radne grupe, na temu Zaštita podataka o ličnosti prilikom upotrebe biometrijskog nadzora, u kontekstu Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima, koji je i ovaj put održan u prostorijama Kriminalističko-policijskog univerziteta u Zemunu.

Neformalnu radnu grupu osim službenih predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova čine policijski sindikati, organizacije civilnog društva i druga zainteresovana javnost. Kareja je članstvo u radnoj grupi dobila na osnovu svog konstruktivnog učešća u javnoj raspravi održanoj u septembru ove godine, kao i na osnovu dostavljenih primedbi na Nacrt u zakonskom roku. I ovog puta predstavljao je Siniša Janković koji je ceo radni vek proveo u pančevačkoj policiji.

Podsećamo da je reč je o Nacrtu Zakona o unutrašnjim poslovima koji je zvanično bio povučen od strane Ministra unutrašnjih poslova, nakon burne reakacije javnosti. Međutim, rad na njemu je ipak nastavljen, tako da je danas održan treći radni sastanak. Za sporni Nacrt Zakona o unutrašnjih poslovima rečeno je da je „na pauzi“, dok se ne reše pitanja koja su u javnosti predstavljena kao sporna. Nakon razmatranja svih spornih pitanja Nacrt će opet ići na javnu raspravu.

Uvodno izlaganje na temu Zaštita podata o ličnosti prilikom upotrebe biometrijskog nadzora održala je predstavnica Poverinika za inromacije od javnog značaja i zaštitu podatak o ličnosti Lela Rudić, koja je ukazala ne nekoliko nepreciznosti a posebno da je bitno razgraničiti obradu podataka o ličnosti za opšte i posebne svrhe.

U diskusiji je bilo više učesnika, a malo oštriji ton bio je u vezi sa pitanjem predstavnice Beogradskog centra za ljudska prava u vezi sa video nadzorom u prostorijama MUP-a u kojima se obavljaju saslušanja.

Nakon svih diskusija ostaje otvoreno pitanje koliko duboko treba da se ide u biometrijski nadzor da bi se zadovolje bezbednosne potrebe, a da se ne naruše ljudska prava. O zloupotrebama biometrijskog nadzora nije bilo reči.

Sledeći sastanak najavljen je za početak februara 2022. godine.

Instititut za istraživanje korupcije Kareja nastaviće da učestvuje na svim radnim sastancima, kako bi dao svoj doprinos ovoj, za sve građane, jako važnoj materiji.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS