Održana tribina o značaju održivog razvoja i zaštiti životne sredine i obrazovanju -
lokalni tim unije srednjoskolaca srbije

Održana tribina o značaju održivog razvoja i zaštiti životne sredine i obrazovanjumontekristo 0507


Lokalni tim Unije srednjoškolaca Srbije organizovao je 21. juna tribinu u Ekonomsko-trgovinskoj školi ,,Paja Marganović, o značaju održivog razvoja i zaštiti životne sredine u obrazovanju.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo zaštite životne sredine su krajem aprila osnovali zajedničku radnu grupu koja će se baviti obrazovanjem za zaštitu životne sredine. Kako bi približila temu srednjoškolcima, i prikupila mišljenja različitih aktera, Unija srednjoškolaca organizovala je diskusiju pod nazivom ,,Zeleno obrazovanje”. Na diskusiji se pričalo sa profesorima, učenicima i ekspertima o njihovoj perspektivi o obrazovanju za održivi razvoj. Predmet obrazovanje za održivi razvoj uveden je u sve gimnazije 2018. godine, i zato je na diskusiji učestovala profesorka Katarina Krstić koja predaje predmet u Gimnaziji ,,Uroš Predić”.

Profesorka je iznela mišljenje o tome koliko je zapravo obrazovanje za održivi razvoj bitno ne samo za okolinu u kojoj živimo, već i za decu koja će je kasnije naslediti. Rekla je kako ona svoj predmet predaje kroz interaktivan rad i razne radionice, i kako već tri meseca u Gimnaziji sprovodi ekološku sekciju.

lokalni tim unije srednjoskolaca srbije

Sa njom je zajedno došao i njen učenik Miloš Jovanović kome predaje. Kroz priču učenika moglo se zaključiti kako misli da je predmet bitan i kako se dosta njegovih drugara zainteresovalo za održivi razvoj. Na kraju, pričala je Nataša Sekulić profesorka u Tehničkoj školi ,,23. maj” - ekspert za zaštitu životne sredine i održivog razvoja . Iz njene perspektive videlo se kako misli da predmet treba biti obavezan i kako treba prošititi ekološku svest medju mladima, navela je i primere dobre prakse koje sama godinama sprovodi u školi, i za koje misli da su dobri načini da se mladi zainteresuju za nešto veoma bitno u njihovim životima.

Nakon završene profesionalne diskusije,prisutni su imali priliku da učestvuju i u otvorenoj diskusiji zajedno sa Lokalnim timom Pančevo- Unije srednjoškolaca Srbije.

U otvorenoj diskusiji učenici su davali svoja mišljenja o tome šta bi trebalo da se doda ili oduzme u školama kada je u pitanju obrazovanje za održivi razvoj. Većina iz drugih škola rekla je kako bi voleli da imaju predmet, čak iako je izborni, i kako bi voleli da postoji više inicijativa i akcija koje bi uključile mlade i naterale ih na promenu.

Ceo projekat podržan je od strane ACT-a i Gradjanskih inicijativa.

Ovaj događaj predstavljao je samo početak nacionalnog projekta koji sprovodi Unija srednjoškolaca sa ciljem da podstakne mlade na akciju i poboljšanje kvaliteta svojih, kao i tudjih, života.

(K-013)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.