Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Uprkos sankcijama SAD, Slobodan Tešić prodaje oružje firmi koja radi za Pentagon - | K-013 Portal

Uprkos sankcijama SAD, Slobodan Tešić prodaje oružje firmi koja radi za Pentagon

birn, slobodan tesic

Srpski trgovac oružjem, Slobodan Tešić, uprkos tome što je na crnoj listi SAD, izvozi oružje u tu zemlju preko dve povezane firme.

Među kupcima je i američka kompanija koja radi za Pentagon, pokazuje istraživanje BIRN-a.
 
 
Firme povezane sa Slobodanom Tešićem izvoze oružje u Sjedinjene Američke Države, iako su on i njegovi saradnici pod sankcijama SAD od 2017. godine, pokazuje istraživanje BIRN-a.
 
Istraživanje BIRN-a pokazuje kako je Tešić (63) "zaobilazio" sankcije SAD preko dve beogradske firme, Valir d.o.o. i Zenitprom d.o.o., čiji su prihodi dostigli desetine miliona evra otkako su 2019. godine američke sankcije proširene na veću grupu ljudi, koji su označeni kao Tešićevi saradnici.
 
Od 2020. godine, Valir i Zenitprom su zajedno izvezle više od 926 tona oružja u SAD.
 
Jedna pošiljka Zenitproma, u aprilu ove godine, otišla je u Global Military Products Inc, deo Global Ordnance, koja snabdeva oružjem i municijom američko Ministarstvo odbrane i njegove saveznike, posebno u Ukrajini i Siriji.
 
Pentagon nije odgovorio na upite BIRN-a povodom informacija o Tešićevom izvozu na američko tržište. Ambasada SAD u Srbiji je saopštila sledeće: "Iako ne možemo javno da komentarišemo konkretne slučajeve, američka vlada ozbiljno shvata sve navode o materijalnoj podršci sankcionisanim subjektima."
 
Mark Morales, vlasnik Global Ordnance, kaže za BIRN da nije upoznat sa tim da je Zenitprom povezan sa Tešićem, rekavši da se to nije pojavilo u proverama koje je njegova kompanija izvršila pre početka poslovne saradnje.
 
"Kompanija se ne nalazi ni na jednoj listi OFAC-a (Kancelarije za kontrolu inostrane imovine) i veze koje navodite nam nisu poznate niti su navedene u bilo kakvim formalnim dokumentima dostavljenim Global Ordnance-u", rekao je on za BIRN.
 
O Tešiću Morales kaže sledeće: "Koliko znam, niko iz moje kompanije ga nikada nije sreo i Global Ordnance definitivno ne posluje sa njim. I da pojasnim, ni ja ga nikada nisam sreo", rekao je Morales za BIRN.
 
Ceo tekst BIRN-a o Slobodanu Tešiću čitajte OVDE.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.