fbpx
borivoje borovic, narodna stranka, ekonomija srbije

Borović: Srbija ekonomski uspešnija samo od Albanije, BiH i S. Makedonije
Predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović ocenio je danas da je Srbija u širem regionu po većini ekonomskih parametara uspešnija samo od Albanije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine (BiH).

„Rast bruto društvenog proizvoda (BDP) Srbije bi bio upitan da u njega nije ugradjena inflacija i naročito godišnji doprinos deviznih doznaka dijaspore i nikakve manipulacije to ne mogu promeniti. Neto doprinos rastu BDP-a je dugoročno negativan i kad su novi krediti u pitanju. Reč je o bumerang efektu, koji kod vraćanja glavnica deluje u obrnutom smeru, ‘jede’ BDP pojačan troškovima kamata“, naveo je Borović u pisanoj izjavi.

On je ocenio da će ogromno uzimanje kredita uzeti svoj danak u godinama koje dolaze a da je isti efekat i sa stranim subvencionisanim investicijama, kada bi se računao njihov neto doprinos, bez iznosa subvencija, drugih benefita i profita koje investitori izvlači iz Srbije.

„Jedan od promotera manipulativne statistike, ministar finansija Siniša Mali je na predstavljanju programskih načela SNS-a rekao da je Srbija pod vlašću naprednjaka regionalni lider po rastu ekonomije i da će ove godine imati rast BDP-a veći od sedam odsto. Istina je, medjutim, da je Srbija u periodu od 2012. godine do 2020. godine imala veći kumulativni rast u Evropi samo od Hrvatske, a manji od svih država regiona i gotovo duplo manji rast u odnosu na rast privrede Srbije od 2001. godine do 2012. godine“, dodao je on.

Borović je dodao da je u istom stilu i izjava Malog da je Srbija u trezoru imala 370 milijardi dinara, čiji je cilj da ukaže da je državna kasa prepuna viškova spremnih za ulaganja.

„Da bi ova vest bila tačna, moralo je doći do zastoja u izvršenju obaveza prema budžetskim korisnicima, projektima predvidjenim u budžetu i otplati kredita, ili je reč o prilivu novih kredita. To je klasična manipulacija, jer je samo deficit budžeta za ovu godinu predvidjen drugim rebalansom iznosio čak 483 milijarde dinara“, smatra Borović.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.