Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Krstonošić i Kuzmanović: Privatizacija instituta „Jaroslav Černi“ mora biti zaustavljena - | K-013 Portal

Krstonošić i Kuzmanović: Privatizacija instituta „Jaroslav Černi“ mora biti zaustavljena

institut jaroslav cerni, ds, demokratska stranka

Predsednici gradskih odbora Demokratske stranke u Novom Sadu i Beogradu Veljko Krstonošić i Branimir Kuzmanović pozvali su Vladu Srbije da odustane od prodaje državnih akcija u Institutu za vodoprivredu "Jaroslav Černi".

Oni su zatražili da Ministarstvo za privredu povuče javni poziv za prikupljanje izjava investitora koji su zainteresovani da kupe državne akcije u tom Institutu i naglasili da su motivi za privatizacija u sadašnjim okolnostima više nego sumnjivi. Insitut "Jaroslav Černi" radi hidrološke studije koje, u zavisnosti od svog sadržaja, mogu da praktično spreče, ili omoguće, realizaciju više megalomanskih, koruptivnih i po interese Novog Sada i Beograda dramatično štetnih projekata.

"Institut za vodoprivredu 'Jaroslav Černi' je prestižna naučna ustanova u kojoj radi 17 doktora nauka, 13 magistara i još 136 fakultetskih obrazovanih stručnjaka. Država nema interesa da baš sada privatizuje takvu ustanovu, ali se jasno vidi zašto je privatizacija u interesu tajkuna koji su u sprezi sa sadašnjom vlašću. Taj institut radi hidrološku studiju bez koje nema izgradnje 'Novog Sada na vodi', ali ni izgradnje beogradskog metroa, ili novog grada na Makiškom polju, u zoni glavnog izvorišta sa kojeg se Beograd snabdeva pitkom vodom. Sve su to projekti koje realizuju firme novih ultrabogataša sa kojim i za koje radi sadašnja vlast i u Novom Sadu i u Beogradu. Očigledno je da bi samo oni imali koristi od privatizacija tako važne ustanove i niko nije toliko naivan da stvarno poveruje kako je puka slučajnost to što se postupak privatizacije pokreće baš sada, u kritičnom trenutku za sve te projekte," istakli su u zajedničkoj izjavi Krstonošić i Kuzmanović.

Institut "Jaroslav Černi" je registrovan kao akcionarsko društvo, u kojem država Srbija poseduje oko 92 odsto akcija. S obzirom na izuzetan naučni potencijal i iskustvo u izradi hidroloških studija i planova razvoja vodoprivrede, Institut je nesumnjivo izuzetno važan za upravljanje vodama u čitavoj zemlji. Većinsko vlasništvo države predstavlja neku vrstu garancije nezavisnosti u stručnom radu i kakvu-takvu branu dominaciji privatnih nad opštim interesima. Zbog toga je u opštem interesu da Institut nastavi rad na dosadašnji način i sa nepromenjenom vlasničkom strukturom, odnosno da se ne privatizuje pod sadašnjim okolnostima.

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS