Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Manojlović (Kreni-promeni): Najpre povlačenje kosovske policije sa severa - | K-013 Portal

Manojlović (Kreni-promeni): Najpre povlačenje kosovske policije sa severa

savo manojlovic, kosovska policija

Direktor za kampanje Pokreta „Kreni-promeni“, Savo Manojlović, ocenio je danas da bi povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa Kosova trebalo da bude prva tačka bilo kakvih pregovora, jer bi, kako je naveo, to dovelo do spuštanja tenzije i straha.

„Trenutna situacija na Severu Kosova je igranje šibicom na buretu baruta, a duboko verujemo da je jedino mir u interesu svih. U suprotnom imate militarizaciju područja čime se od Kosova pravi metaforično rečeno Bliski istok u smislu tenzija i nestabilnosti“, naveo je Manojlović u saopštenju.

Po njegovim rečima, na severu Kosova gde je većinski srpsko stanovništvo, kontinuirano je prisustvo policijskih jedinica s albanskkim sastavom, iako je prema svim sporazumima i Ustavu Kosova u tim sredinama moguće samo postojanje policijskih snaga koje čine Srbi, odnosno policija koja izražava etničku strukturu.

„Na tom području nemate regularne policijske snage, već militarizovane specijalne jedinice s ‘dugim cevima’ i ‘fantomkama’ što izaziva veliki strah lokalnog stanovištva. Pripadnik bezbednosnih kosovskih snaga je početkom godine pucao i ranio dvojicu srpskih dečaka u Štrpcu. Među ljudima postoji neverovatan strah i tenzija. Takvo stanje jeste ozbiljna pretnja miru“, ocenio je Manojlović.

Oko 2.000 potpisa je prikupljeno na sajtu Pokreta „Kreni-promeni“ na peticiji za povlačenje kosovskih specijalnih jedinica sa Severa Kosova i za izmeštanje pet baza i demilitarizaciju te oblasti.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS