Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Radulović: Tri ključna uslova - birački spiskovi, izborna krađa i mediji - | K-013 Portal

Radulović: Tri ključna uslova - birački spiskovi, izborna krađa i mediji

sasa radulovic, dosta je bilo, djb

Tri ključna uslova za unapređenje izbornih uslova su sređivanje biračkih spiskova, sprečavanje svih oblika izborne krađe i fer i pošteno predstavljanje političkih opcija na Radio-televiziji Srbije, ali i ostalim medijima sa nacionalnim frekvencijama, izjavio je danas na konferenciji za novinare lider pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović.

On je rekao da je potrebno formirati komisiju koja će srediti biračke spiskove, u kojoj će biti predstavnici svih lista, sa obevazom da čuvaju tajnost svih podataka i pravom nadzora nad biračkim spiskom i nad svim promenama u njemu.

Radulović je rekao da je predlog DJB da svaka izborna lista ima pravo da nakon izbora traži od Republičke izborne komisije (RIK) otvaranje na pet odsto biračkih mesta, i da RIK mora da bude u obavezi da potpiše ukoliko bude ustanovljeno neslaganje sadržaja džakova sa zapisnikom sa izbornog mesta.

Radulović je istakao da je predlog DJB da ako 0,1 odsto tih zapisnika ne odgovara sadržaju džaka, RIK ima obavezu da otvori sve džakove i da za ona izborna mesta gde ima neslaganja "obori" rezultate.

Prema njegovim rečima, DJB predlaže obaranje celokupnih izbora ako RIK pregledajući sva biračka mesta utvrdi da više od jedan odsto biračkih mesta, "ili jedan odsto glasova biračkih mesta koja imaju više od jedan odsto biračai", imaju neslaganja između zapisnika i sadržaja džaka.

Govoreći o fer i poštenom predstavljanju političkih opcija u medijima, Radulović je istakao da u Srbiji konačno mora da bude napravljena razlika između "relevantnih i ostalih" političkih opcija.

On je rekao da će vlast ponovo imati mehanizme da upropasti pregovore ako budu dozvoljeni razgovori sa "ogromnom broju opcija", gde svaka od njih iznosi "svoje stvari".

Kao relevantne političke opcije Radulović je naveo one koji imaju "značajnu podršku u biračkom telu", a takvih je, prema njegovoj oceni, manje nego prstiju na obe šake.

Radulović je rekao da je za žaljenje za jednu suverenu zemlju što je predsednik Skupštine Ivica Dačić zajedno sa EU parlamentarcima objavio da počinje međustranački dijalog o unapređenju izbornih uslova.

On je zaključio da je potpuno neshvatljivo da u Srbiji nije moguć razgovor odraslih ljudi, političkih subjekata koji bi razgovarali i o situaciji u zemlji i o tome kako da se poprave izborni uslovi.

(Fonet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS