Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Stojanović: Dokument evroparlamentaraca je dobra osnova za konkretna rešenja - | K-013 Portal

Stojanović: Dokument evroparlamentaraca je dobra osnova za konkretna rešenja

boban stojanovic

Politikolog Boban Stojanović izjavio je danas da je dokument evroparlamentaraca za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji bio očekivan i da predstavlja dobru osnovu da se konkretizuju sva rešenja koja će obezbediti regularne izbore.

Stojanović je agenciji Beta kazao da u dokumentu nedostaje pitanje razdvajanja beogradskih izbora od predsedničkih i parlamentarnih.

"Evroparlamentarci su popisali sve teme koje onemogućavaju fer i poštene izbore, i na kojima je opozicija insistirala svih ovih godina. To je pitanje medija, kako javnih servisa tako i privatnih televizija s nacionalnom frekvencijom ili bez nje, zatim pritisci na birače, funkcionerska kampanja, nesredjeni birački spiskovi, rad RIK-a...", naveo je politikolog.

Po njegovim rečima u dokumentu evroparlamentaraca ima mnogo važnih stvari za opoziciju, za razliku od nedavnog predloga sporazuma izmedju vlasti i dela opozicije u kojima nisu učestvovali poslanici Evropskog parlamenta.

"U predlogu evroparlamentaraca su navedene suštinske stvari koje onemogućavaju slobodne i poštene izbore i koje bi trebalo promeniti. Evroparlamentarci su stavili do znanja Srpskoj naprednoj stranci (SNS) da krši osnovna prava na političke slobode velikog broja gradjana", istakao je Stojanović.

Suštinsko pitanje je, dodao je politikolog, da li će biti uspostavljeni mehanizmi koji će naterati vlast da ono što se potpiše bude i primenjeno do izbora.

"Glavno pitanje je da li opozicija i medjunarodni posrednici imaju snage da nateraju SNS da poštuje zakone sopstvene zemlje i dokument koji bude potpisan", rekao je Stojanović.

Na pitanje Bete na čemu bi još trebalo da insistira opozicija, Stojanović je rekao da bi morala da zahteva da se beogradski izbori održe dva meseca pre predsedničkih i parlamentarnih.

"Beogradski izbori bi trebalo da se održe pre nacionalnih, upravo da bi se testiralo da li će sporazum izmedju vlasti i opozicije biti poštovan", istakao je Boban Stojanović.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS