Tadić očekuje više mera kontrole u predlogu evroparlamentaraca o izbornim uslovima
boris tadic, pregovori o izbornim uslovima

Tadić očekuje više mera kontrole u predlogu evroparlamentaraca o izbornim uslovima

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić je danas rekao da od evropskih parlamentaraca koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima očekuje da koriguju svoj predlog kako bi bio "više efektivan i sa više konkretnih mera kontrole".

"Očekujem da koriguju svoj predlog u skladu sa našim sugestijama", rekao je Tadić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima Nove stranke i Gradjanskog demokratskog foruma.

On je, upitan o očekivanjima od predstojećeg sastnaka sa evroparlamentarcima, najavljenog za 17. i 18. septembar u Beogradu, ukazao i na veliki značaj njihovog angažovanu vezi uloge OEBS-a u kontroli izbornog procesa u Srbiji.

"Očekujemo da taj predlog bude više efektivan, da se više konkretnih mera kontrolu unesu u njihov predlog i to to je naše htenje a tražimo od njih da stanu iza stava da OEBS mora da bude konstantno prisutan da bi se poštovala ljudska prava i sve ostalo (u vezi sa izborima) u Srbiji", rekao je Tadić.

On je napomenuo i da je dobro što je grupacija stranaka oko Dragan Djilasa izašla sa platformom u vezi izbornih uslova.

"Nemamo problem da ih prihvatimo jer najveći broj rešenja su zapravo naša", iz platforme s početka godine, rekao je Tadić koji je ponovo apelovao na jedinstvo "stvarne opozicije".

Prema njegivom rečima, dve platforme grupa opozicionih stranaka su veoma slične.

Tadić je rekao i da dokle god opozicija manifestuje konfuzno ponašanje, Vučić može da slavi, kako je rekao , "ne samo ovaj danas izmišljeni praznik, nego i nejedinstvo opozicije".

On je pozvao nezavisne medije da " zaista budu nezavisni" i da ne prave "diskriminaciju medju opozicijom".

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan je rekao da ima "opravdanu sumnju" da predstavnici vlasti nisu pročitali nijednu platformu opozicije o izbornim uslovima.
"Onaj ko stalno izbegava da se o opozicionim predlozima izjasni je vlast", rekao je on.

Movsesijan je kao primer naveo poslanika SNS Vladimir Djukanovića, rekavši da je on u medjima komentarisao ne sadašnju, već neku raniju platformu o izbornim uslovima.

Potpredsednik GDF Rade Veljanovski je ocenio da predstavnici vlasti u medjustranačkom dijalogu uz posredovanje evroparlamentarc imaju uputstvo da odbiju sve što opozicija traži, te dodao da evroparlamentarci znaju s kim imaju posla "i na strani opozicije i na strani vlasti".

Prema njegovim rečima, vlast želi što manje da prihvati, opozicija traži što više, a vremena je malo."Približavamo se važnom trenutku (sastanku 17. i 18. septembra ) ali ne možemo da se nadamo da će biti istorijski ", rekao je on.

Veljanovski je rekao i da evroparlamentarci znaju da su im partneri, ne samo opozicija, već kako je ukazao i "opozicija i vlast Srbije".

Konferenciji za novinare, kako je rečeno na početku, prisustvuju i predstavnici Demokrata Srbije, kao i organizacija Tolerancija Srbije i Kancelarija za lokalne i inovativne politike.

Merkel i Nemačka znaju da Vučić ruši demokratiju, žmure zbog Kosova

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je danas rekao da svi gradjani Srbije koji nisu pod dejstvom propagadne državnih i privatnih medija u nadležnosti Srpske napredne stranke (SNS) znaju da ih predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić i njegovo režim "lažu svaki dan".

Tadić , koji je predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) je na konferenciji za novinare tako odgovorio na pitanje novinara šta je očekivao od nedavne posete Beogradu nemačke kancelarke Angele Merkel.

"Nisam ništa očekivao od posete Merkel, samo sam konstatovao da želim da vidim kakva će biti njena reakcija i da li će ona dati podršku slamanju demokratije i nezavisnih institucija, a što čini Vučić ili će konačno prvi put reći šta stvarno misli o tome ", rekao je on.

Tadić je, u tom kontekstu naveo da nemačke institucije "odlično znaju koji je nivo kriminalizacije Srbije."

"Odlično znaju šta se desilo sa navijačkim grupama i kako su one transformisane od batinaških falangi SNS u ubice, koljace i kriminalce medjunardnog ranga", rekao je on.

Prema njegovim rečima, nemačke institucije odlično znaju i na koji način se dešavaju izborne radnje u Srbiji.

"Nemačke institucije su do sada žmurile na tu činjenicu želeći da pruže Vučiću šansu da bude kooperativan na temi Kosova i Metohije", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, proces u vezi Kosova i Metohije je zaustavljen kao i evropske integracije Srbije.

Dodao je da su srušene i sve demokratske institucije koje su, kako je rekao, teškom muke uspostavljane posle 5. oktobra 2000.

"Merkel je rekla da ima poverenja u Vučića zato što donosi stabilnost i ispunjava obećanja ...svaki gradjanin Srbije koji nije pod dejstvom propagadnde držjavatnih medija i privatnih u nadležnosti SNS odlično zna da ih Vučić i njegov režim lažu svaki dan", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, to govori da "imamo ozbiljan problem".

"Na konferenciji za novinare (Merkel i Vučića) su sprečeni novinari nezavisnih medija da postave pitanje čime je srušila u praksi vrednost za koje stoji da su vrednosti EU sloboda štampe, sloboda novinarstva, sloboda mišljenja, a da ne govorimo o drugim aspektima u vezi načina vladanja Vučića". rekao je on .

Tadić je rekao da će u narednim danim, "izlaziti u javnost" i na medju

Konferenciji za novinare, kako je rečeno na početku, prisustvuju i predstavnici Demokrata Srbije, kao i organizacija Tolerancija Srbije i Kancelarija za lokalne i inovativne politike.Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.