Protokol predviđa ubrzanje carinskih procedura koje obavljaju carinski organi na zajedničkom prelazu Preševo – Tabanovce, što otvara mogućnost za dvostruko brži promet teretnih vozila preko tog prelaza, navodi se u saopštenju Uprave carina Srbije.

“Ovim protokolom koji će se primenjivati od 1. februara značajno ubrzavamo carinske procedure i protok roba, a privredi smanjujemo troškove spoljnotrgovinskog poslovanja. Time nastavljamo sprovođenje koncepta Otvoreni Balkan i snažno podstičemo jačanje konkurentnosti privreda naših zemalja“, istakao je direktor Uprave carina Srbije Branko Radujko.

Prilikom ulaska na carinsku teritoriju Srbije ili Severne Makedonije priznavaće se potvrda o vaganju tovara, kao i prateća tranzitna dokumentacija overena pečatom susedne carinske administracije, što je ključni preduslov za značajno ubrzavanje postupka.

“U okviru Otvorenog Balkana počeće da se primenjuje priznavanje sertifikata za merenje teretnih vozila između uprava carina Severne Makedonije i Srbije, što će značiti da teretna vozila neće morati ponovo da se mere pri ulasku u jednu od dve zemlje“, pojasnio je prednost nove procedure direktor Uprave carina Severne Makedonije Stefan Bogoev.

Na ulazu u carinsku teritoriju Severne Makedonije obavljaće se samo evidentiranje prelaska granice i prispeća robe. To će se primenjivati i u slučaju izvoza iz jedne države u drugu, s tim što je u tom slučaju potrebno posedovati izvoznu deklaraciju koju prati potvrda o vaganju robe overena pečatom carinske administracije zemlje izvoza.

Tovari koje prati potvrda o vaganju overena pečatom carinskih organa i tranzitni prateći dokument sa MRN za zajednički tranzitni postupak – T1 biće na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce upućivani na posebnu saobraćajnu traku obeleženu sa “OPEN BALКAN“ i “TRANZIT“.

Prioritetna traka na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce obeležena sa “OPEN BALКAN“ i “TRANZIT“ odnosi se na svakog prevoznika, izvoznika ili uvoznika registrovanog u jednoj od članica inicijative Otvoreni Balkan, kao i na sve nosioce statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) iz bilo koje od zemalja inicijative Otvoreni Balkan.