Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pećka patrijaršija zaključana već mesec i po dana, monahinje zdrave i izolovane - | K-013 Portal

Pećka patrijaršija zaključana već mesec i po dana, monahinje zdrave i izolovane

Mati Haritina, igumanija Pećke patrijaršije, izjavila je da su sve monahinje zdrave, kao i da su zbog epidemije koronavirusa kapije manastira zaključane već mesec i po dana.

„Mi smo početkom marta zaključali kapiju i od tada nismo nikom dozvolili da uđe u portu manastira. Nemamo nikakav kontakt sa spoljnim svetom i nijedna od 18 monahinja nije imala simptome koje izaziva koronavirus“, rekla je mati Haritina za Direktno.rs.

Liturgije se održavaju svakog dana, a sveštenik iz Pećke mitropolije koji ih služi odmah po završetku napušta manastir.

„Svakodnevno se molimo za lekare koji se bore za naše živote, kao i za sve obolele u Srbiji i na celoj planeti. Moramo biti strpljivi i disciplinovani dok ne prođe ova pošast, kao i da slušamo savete lekara“, dodala je igumanija.

Uskršnji praznici će naredne nedelje u Pećkoj patrijaršiji biti proslavljeni skromno, bez poseta vernika.

„Dok ne prođe epidemija, vrata manastira se neće otvarati. Ja sam u Patrijaršiji već 60 godina i ovo će biti prvi put da za Uskrs ne bude vernika. Jednostavno mora tako da bude da ne bi ispalo da je crkva uzročnik širenja virusa. Moja poruka vernicima je da praznik provedu kod kuće sa svojim porodicama, i sa Bogom i crkvom u sebi. Ako nemamo Boga u svojoj duši, ništa nam ne znači odlazak u crkvu“, zaključila je mati Haritina i dodala da se svakodnevno čuje sa igumanom Visokih Dečana Savom Janjićem, koji je zdravo i dobro, a vrata tog manastira su takođe zaključana već više od mesec dana.

(Direktno.rs)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS