Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Riječanima dostupno 200 romobila kao novi vid zelenog javnog prevoza - | K-013 Portal

Riječanima dostupno 200 romobila kao novi vid zelenog javnog prevoza

rijeka, grad rijeka, romobil rijeka, iznajmiljivanje romobila rijeka

Građanima Rijeke kao i turistima od 15. januara je na raspolaganju 200 električnih romobila koji se preko Boltove mobilne aplikacije mogu iznajmiti na jednoj od 10 lokacija u gradu. 

Bolt, vodeća evropka platforma za pružanje usluge prevoza na zahtev, je u saradnji sa Gradom Rijeka započela pilot projekat koji se realizuje u narednih 6 meseci.

Marko Filipović, zamenik gradonačelnika Rijeke, kaže za portal K-013 da će ovaj projekat omogućiti nešto drugačiji - "eco-friendly" način javnog prevoza kako stanovnicima Rijeke tako i turistima:

- Grad Rijeka sa zadovoljstvom je prihvatio prijedlog i inicijativu Bolta. Vrlo rado smo pružili potporu i podršku Boltovim E-romobilima, u vidu korištenja javnih površina bez naknade za vrijeme trajanja pilot projekta, na onim lokacijama na kojima će E-romobili biti dostupni našim građanima, svakoga jutra, počevši od sutra. Budući da Riječanke i Riječani i sada već podosta koriste e-romobile, i ovaj način prometovanja u Rijeci ima sve više poklonika. Uvođenjem ove mogućnosti rentanja e-romobila, naročito na ovakav i ekonomski isplativ način, uopće ne sumnjam da će e-romobilista biti još više. Vjerujem da ćemo s dolaskom proljeća te turista kojih je u Rijeci iz godine u godinu sve više, vidjeti sve prednosti koje ovaj pametan, eco-friendly način kretanja, donosi u grad, rekao je Filipović.

romobil1

(Marko Filipović, zamenik gradonačelnika Rijeke u probnoj vožnji, foto: rijeka.hr)

U Rijeci je na raspolaganju model romobila koji je dizajniran za potrebe čestog iznajmljivanja, sa brzinom kretanja do 20 km/h.

Za korištenje romobila potrebno je na smart telefonu instalirati Bolt aplikaciju koja se može preuzeti sa Google Play ili App Store. Romobil se otključava skeniranjem QR koda koji se nalazi na vozilu. Pre prve upotrebe, aplikacija će korisniku prikazati upustvo za sigurnu vožnju i parkiranje romobila. Tokom trajanja projekta otključavanje romobila a vožnja se po minutu tarifira po promotivnim cenama. Kako se navodi, nakon završetka pilot projekta cene u Rijeci biće najniže u Evropi.

romobil0

(foto: rijeka.hr)

Boltova usluga iznajmljivanja električnih romobila trenutno je dostupna u preko 40 gradova u 15 zemalja. Korisnici su ovu uslugu dobro prihvatili kao alternativu automobilima, kada je reč o kraćim gradskim vožnjama. Korištenje romobila ujedno smanjuje zagađenje okoline što je deo Boltovog "Zelenog plana".

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS