Slovenija odustaje od nacionalne avio-kompanije, ulazi u pregovore sa Air Serbia -
slovenija odustaje od avio kompanije, air serbia

Slovenija odustaje od nacionalne avio-kompanije, ulazi u pregovore sa Air Serbiamontekristo 0507


Slovenačka vlada odustala je od planova da osnuje novu nacionalnu avio-kompaniju koristeći EU fondove, objavio je portal Exyuaviation.

Plan koji mora da odobri Evropska komisija kako bi ta zemlja dobila grant od 1,6 milijardi evra i 3,6 milijardi kredita da ublaži posledice pandemije, više ne sadrži predlog o finansiranju novog avio-prevoznika. Evropski zvaničnici prethodno su izrazili zabrinutost zbog plana da se 76 miliona evra utroši na stvaranje nove nacionalne avio-kompanije.

Slovenačko ministarstvo navelo je da finansiranje nove avio-kompanije nije bilo u skladu sa „zelenim“ politikama EU, prenosi portal.

„Kako se avio-sektor još nije prebacio na obnovljive izvore energije i uglavnom koristi fosilna goriva, ti se zahtevi nisu mogli ispuniti. Zato smo povukli predlog i trenutno tražimo rešenje za alternativne izvore sredstava“, rekli su iz ministarstva za slovenački list „Delo“.

Slovenija je imala najveći pad komercijalnih letova u Evropi posle Gruzije, zbog uticaja korona virusa i bankrota nacionalne avio-kompanije Adrija Airways krajem 2019. godine.

U međuvremenu slovenački ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek razgovarao je sa direktorom Air Serbia za komercijalu i strategiju Jiržijem Marekom. „Razgovarali su o mogućnostima da se saradnjom poboljša povezanost Slovenije sa svetom. Zbog poverljivosti poslovnih informacija, ne možemo više ništa da kažemo o tome“, rekli su iz slovenačkog ministarstva za „Delo“.

Air Serbia je bila treći transferni avio-prevoznik u slovenačkoj prestonici u 2020. čime je popravila svoju poziciju iz 2019. kada je bila osma. Srpski nacionalni avio-prevoznik uspeo je da poveća svoj tržišni udeo u Ljubljani sa četiri procenta u 2019. na 10 u 2020, navodi portal Exyuaviation.

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.