Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zemlje regiona u borbi protiv korone: Zabrana ulaska strancima u BiH, zatvorene škole, u Sloveniji 47 obolelih - | K-013 Portal

Zemlje regiona u borbi protiv korone: Zabrana ulaska strancima u BiH, zatvorene škole, u Sloveniji 47 obolelih

Zagrebačka Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" potvrdila je da je petnaesta osoba u Hrvatskoj pozitivna na korona virus, a još dva slučaja infekcije potvrđena su u utorak u BiH, čime je broj obolelih u toj zemlji porastao na sedam. Vlasti u Sarajevu zabranile su ulazak u zemlju državljanima Italije i Kine.

U celoj BiH trenutno je u izolaciji, odnosno pod posebnim merama nadzora, nešto više od 500 osoba zbog sumnje na korona virus.

Na teritoriji Republike Srpske vlasti su naredile prekid nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i na fakultetima, a do kraja meseca zabranjena su i sva masovna okupljanja.

Prema poslednjim podacima, u Sloveniji su potvrđena 34 slučaja zaraze korona virusom. Pre odluke o zatvaranju granice s Italijom, slovenačka vlada je u ponedeljak najavila da će policija i medicinsko osoblje kontrolisati putnike iz Italije na graničnim prelazima.

Takođe, uvela je zabranu ulaska u zemlju putnicima koji stižu avionima iz Italije, Kine, Južne Koreje i Irana, ali to se ne odnosi na prevoz pošte i tereta.

Šest pacijenata koji su zbog korona virusa na Infektivnoj klinici u Skoplju su stabilno, zvanični je izveštaj iz Severne Makedonije. Vlada je usvojila uvođenje preventivnih mera zbog korona virusa, a jedna od njih je i odluka o zatvaranju bazena.

U Crnoj Gori i dalje nema obolelih od korona virusa, prenose tamošnji mediji.

Obolelo 47 u Sloveniji

Slovenački ministar zdravstva rekao je danas da je u Sloveniji na korona virus pozitivno 47 ljudi, među novozaraženima je i učiteljica osnovne škole u Kamniku i ta škola biće zatvorena 14 dana, a učenici i zaposleni biće u kućnoj izolaciji, piše Siol.net.

24ur.com objavio je kako je evakuacija učenika počela čim je stigao nalaz učiteljice.

Slovenački Nacionalni institut za javno zdravstvo izvestio je da je rizik od zaraze vrlo nizak jer učenici nisu imali bliski kontakt s nastavnicom, ali unatoč tome, moraju se pridržavati nekih mera: ne bi trebalo da se druže s vršnjacima, ne bi trebalo da spavaju u istoj sobi s drugim članovima porodice. Roditelji su pozvani da pooštre higijenske mere.

Kako je rekao ministar, 27 je pozitivnih slučajeva u Ljubljani, na Dolenjskoj i Beloj krajini 12, u Štajerskoj 3, u Primorskoj 3 i 1 u Murskoj Soboti.

Nažalost, povećava se broj zaraženih, ali to se i očekivalo, rekao je on.

BIH: Zabrana ulaska za one koji dolaze iz žarišta virusa

Bosna i Hercegovina je zvanično zabranila ulazak u zemlju osobama koje dolaze iz najrizničnijih zemalja, u kojima je najveći broj slučajeva zaraženih koronavirusom.

Iz Granične policije BiH naređeno je svim kancelarijama na graničnim prelazima da se zabrani ulazak osobama koje dolaze iz Italije, Irana, Južne Koreje i pojedinih delova Kine, odnosno provincije Hubei i grada Vuhana.

Odluka je odmah stupila na snagu, nakon što je direktor Granične policije BiH Zoran Galić sinoć primio službeni zahtev ministra bezbednosti BiH Fahrudina Radončića da postupi u skladu sa ovlašćenjima, javlja RTRS pozivajući se na portlal klix.

FBiH: Na 2 sedmice obustava nastave u školama i na fakultetima

Krizni štab Federacije BiH danas će predložiti da na dve sedmice bude obustavljena nastava u školama i fakultetima u FBiH, saopštio je ministar zdravlja FBiH Vjekoslav Mandić.

Kako prenosi portal klix.ba, biće obustavljeno i izvođenje predstava u pozorištima, ali i neke sportske aktivnosti.

To su najnovije mere koje se preduzimaju nakon sve ozbiljnije situacije u vezi s koronavirusom u Evropi, ali i regionu.

U BiH do sada je potvrđeno sedam slučajeva zaraženih koronavirusom.

Republika Srpska juče je donela odluku da bude obustavljena nastava na 21 dan u svim školama i fakultetima.

U Hrvatskoj 16. slučaj koronavirusa

U Hrvatskoj je potvrđen 16. slučaj koronavirusa, a reč je o mlađem muškarcu, saopštio je jutros Štab civilne zaštite.

Hina prenosi da je iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu potvrđeno da je još jedna osoba obolela od koronavirusa hospitalizovana u Zagrebu.

Reč je o mlađem muškarcu koji je došao sa sajma u Minhenu.

Marković: Zabrana javnih okupljanja ako se u Crnoj Gori pojavi virus

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je da u Crnoj Gori još nije zabeležen nijedan slučaj korona virusa, a u slučaju da se pojavi biće, najavio je, zabranjena javna okupljanja, prenela je RTCG.

On je ukazao na ozbiljnu situaciju u regionu i činjenicu da je cela Italija u karantinu, kao i da su registrovani novi slučajevi u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Srbiji i Albaniji.

Premijer CG je naveo da je juče održao sastanak sa nadležnim službama i da su dogovorene nove mere - zabrana putovanja u države koje su pod snažnim uticajem virusa, kao i druge preporuke i upozorenja. Marković je pozvao građane da ozbiljno shvate situaciju i da izbegavaju rukovanja i grljenja.

"Zabranićemo službena putovanja državne administracije van zemlje, osim u izuzetnim slučajevima kada to nalažu opravdani državni interesi i uticati na promenu navika i ponašanja građana u ovoj situaciji. U stalnom smo kontaktu sa nacionalnim timom koji je formiran po tom pitanju i pokušaćemo da uradimo sve da zaštitimo našu zemlju i naše građane“, rekao je Marković.

Mađarska uvela restriktivne mere

Mađarska vlada donela je danas odluku o uvođenju mera za suzbijanje širenja koronavirusa, koje predviđaju zabranu ulaska putnika iz određenih zemalja, kao i vraćanje kontrole na granici prema drugim zemljama članice Šengena.

Od ponoći na snagu stupa vanredni pravni poredak, saopštio je ministar Gergeli Guljas na konferenciji za štampu Kriznog štaba. Mere predviđaju zabranu ulaska u Mađarsku za putnike iz Italije, Kine, Južne Koreje i Irana.

Od te mere izuzeti su mađarski državljani, koji, međutim, nakon povratka u Mađarsku moraju da budu smešteni u državni karantin.

Na granici sa Slovenijom i Austrijom uvešće se kontrole, prema rečima Gergelija što je pre moguće. Na univerzitetima uvodi se samo nastava putem interneta. Razlog za tu meru je veliki broj stranih studenata, objasnio je on.

Dodao je da situacija u Evropi ne opravdava zatvaranje škola, jer su deca najmanje ugrožena od koronavirusa.

Vlada, takođe, zabranjuje manifestacije u zatvorenom prostoru za više od 100 učesnika, kao i one koje se održavaju napolju sa više od 500 učesnika.

(Tanjug, Fonet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS