Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dva uspešna nastupa Marka Milanovića za reprezentaciju Srbije, treće mesto na Balkanu - | K-013 Portal

Dva uspešna nastupa Marka Milanovića za reprezentaciju Srbije, treće mesto na Balkanu

marko milanovic, sport, sah

Svetska šahovska organzacija FIDE u uslovima pandemije organizuje zvanična online takmičenja na specijalizovanim platformama. Ova takmičenja u organizaciji FIDE odvijaju se uz do sada neviđene mere obezbeđenja i zaštite od varanja tako što su svi igrači sve vreme pokriveni kamerama, a sve partije se real-time kompjuterski analiziraju ne bi li se otkrilo da li neko vara ili koristi bilo kakvu pomoć u toku partije.

Mladi pančevac Marko Milanović, višestruki prvak Srbije i višegodišnji redovan član kadetske reprezentacije Srbije, nastupao je nedavno za našu zemlju na dva ovakva međunarodna takmičenja. Marko je od strane selektora najpre pozvan da u užem sastavu reprezentacije nastupa na proširenom Balkanskom prvenstvu, koje je činilo preko 10 država. U konkurenciji najboljih mladih šahista iz svih zemalja regiona Marko je na ovom takmičenju zauzeo treće mesto.

Nakon toga, Šahovski savez Rusije je upriličio veličanstveno takmičenje pod nazivom Cybersport 2020, na kome su Marko i ostali članovi reprezentacije dobili čast da na ruskoj državnoj platformi odmere snage sa najboljim mladih šahistima kolevke šaha.

Na ovom nadmetanju nastupao je prošireni sastav kadetske reprezenacije Srbije koga je činilo 26 najboljih mladih šahista naše zemlje po izboru selektora. Tempo igre je bio savremeni rapid sa 5 minuta po igraču uz bonifikaciju 3 sekunde po potezu. Ovaj duel se nije odvijao po kolima već je svaki takmičar nakon što završi partiju odmah dobijao prvog slobodnog člana protivničke reprezentacije, što rezultuje velikim brojem odigranih mečeva i ekstremno je naporno za igrače.

Uz već uobičajen direktan prenos svih partija, na ovom takmičenju bio je obezbeđen i direktan video prenos, uz simultani komentar od strane vrhunskih ruskih velemajstora na ruskom i engleskom jeziku.

Iako se u ovom nadmetanju pobednik unapred znao, mladi šahisti Srbije pružili su junački otpor neuporedivo jačoj reprezentaciji Rusije koja je na kraju slavila rezultatom 293:142. Naš Marko po učinku je bio u samom vrhu naše reprezentacije i sa celih 12 osvojenih poena veoma je doprineo da poraz naše zemlje bude više nego častan.

Meč je privukao veliku pažnju ruske šahovske javnosti i komentarisan je na više stručnih mesta. Opšti zaključak je da su mladi šahisti Srbije pružili dostojan otpor najvećoj šahovskoj sili sveta, te će se još jedan sličan meč na istoj platformi organizovati uskoro.

(N. M.)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS