Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srbija osvojila bronzu na Svetskom prvenstvu u rešavanju šahovskih problema - | K-013 Portal
sah, svetsko prvenstvo u resavanju sahovskih problema, sahovski problem

Srbija osvojila bronzu na Svetskom prvenstvu u rešavanju šahovskih problema


Šahisti Srbije osvojili su treće mesto i bronzanu medalju na 44. Prvenstvu sveta u rešavanju šahovskih problema, koje se ove godine održalo na Rodosu od 16. do 23. oktobara.

Srpski problemisti našli su se iza Rusije i Poljske, dve šahovske velesile u problemskom šahu, za koje je bilo očekivano da će voditi borbu za prvo mesto.

Ovoga puta mladost Rusije je pobedila i tako prekinula niz od 11 poljskih zlatnih medalja.

Srbije je na ovo prvenstvo otputovala sa jednim omladincem i dva veterana, a kako je saopštio Šahovski savez Srbije, 17-godišnji Ilija Serafimović je bio pravo otkrovenje prvenstva.

Zauzeo je 9. mesto u pojedinačnoj konkurenciji i time značajno doprineo osvajanju ekipne medalje.

Ilija je bio uspešan i u pratećim disciplinama. Posebno je bilo zanimljivo u finalu brzog rešavanja problema (solving show) u kome je pokazao svoju snagu, nekoliko puta se uspešno vraćao iz minusa i na kraju pobedio novog svetskog prvaka, Danila Pavlova iz Rusije.

U tandemu sa debitantom u reprezentaciji Srbije Živanom Šušulićem, osvojio je prvo mesto u brzoj kompoziciji, a na Petom međunarodnom turniru mladih u komponovanju ponovio je uspehe iz ranijih godina i po peti put imao najbolji ukupni rezultat. Godina za pamćenje za mladog Iliju Serafimovića.

Marjan Kovačević, velemajstor problemskog šaha i prvak sveta zabeležio je svoje 44. učešće na isto toliko takmičenja.

Bogatim iskustvom je doprineo ekipnoj bronzanoj medalji, a u konkurenciji veterana preko 60 godina pokazao je da nema pravog rivala.

Još jedna zlatna medalja će naći mesto u bogatoj riznici trofeja.

Koliki je uspeh postigao ovogodišnji sastav Srbije najbolje govori podatak da su na put krenuli bez trojice velemajstora i najboljih po rejtingu: Bojana Vučkovića, Vladimira Podinića i Miodraga Mladenovića.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.