Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Advokati: Zakon o parnici se menja zbog bankarskog lobija - | K-013 Portal

Advokati: Zakon o parnici se menja zbog bankarskog lobija

predsednica vrhovnog kasacionog suda, vrhovni kasacioni sud, jasmina vasovic

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović izjavila je danas da je cilj izmena Zakona o parničnom postupku smanjenje priliva građanskih predmeta u sud.

Kako je rekla Vasović, to se posebno odnosi na predmete u vezi sa bankarskim obradama kredita.

"Ovom izjavom sa najvišeg sudskog mesta u državi dobili smo potvrdu da su naše bojazni opravdane. Advokatima koji protestuju od početka je jasno da je radna grupa Ministarstva pravde bila pod uticajem bankarskog lobija i da je zaštita banaka od tužbi oštećenih građana glavni cilj izmena", izjavio je advokat Čeda Kokanović, jedan od advokata u protestu, prenosi nova.rs.

On je dodao da je Zakon o parničnom postupku sistemski zakon koji se ne može menjati od danas do sutra kako bogatima i moćnima odgovara jer se time iskrivljuje pravni sistem zbog samo jedne vrste sporova.



"To je za nezadovoljne advokate sasvim neprihvatljivo. Ministarstvo pravde smo pozvali da povuče zakon iz procedure i proteste ćemo nastaviti do ispunjenja zahteva", rekao je Kokanović.

Podsećamo, advokati nezadovoljni predlogom novog Zakona o parničnom postupku najavili su novi protest za utorak, 1. jun, u Beogradu. Advokati će se okupiti u 14 časova ispred zgrade Advokatske komore Srbije. Nakon toga je planirana šetnja do Ministarstva pravde. Prošlog ponedeljka velika grupa advokata blokirala je na kratko saobraćaj u centru Beograda.

U međuvremenu, Advokatska komora Srbije juče je odlučila da učestvuje u pregovorima s Ministarstvom pravde o ovom nacrtu zakona.

Kako je rekao Čeda Kokanović, Upravni odbor Advokatske komore Srbije odbio je da se pridruži zahtevima advokatskih komora Zaječara, Šapca i Niša da se od Ministarstva pravde traži povlačenje nacrta novog zakona i obustavljanje dalje javne rasprave.

(Nova S, Tanjug, 021)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS