Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Banke od različitih naknada zaradile više od 55 milijardi dinara - | K-013 Portal
naknade, banke, srbija

Banke od različitih naknada zaradile više od 55 milijardi dinaraBanke u Srbiji su, tokom 2021. godine, od raznih naknada i provizija zaradile 55,7 milijardi dinara, potvrđeno je portalu N1 u Agenciji za privredne registre.

Preračunato po zvaničnom kursu, to je oko 474 miliona evra. To je 17 milijardi dinara više nego 2020. godine, ali i 13,6 milijardi dinara više nego što je po istom osnovu neto prihodovano u predpandemijskoj 2019. godini, kada je poslovalo čak tri banke više.
 
 
Kako je za portal N1 potvrđeno u Agenciji za privredne registre, svoje finansijske izveštaje za prošlu godinu predale su 23 banke. One su neto prihodovale po osnovu provizija i naknada ukupno 55.739.794.000 dinara.
 
Prema podacima APR u 2020. godini je 25 banaka neto prihodovalo po osnovu naknada i provizija 38,69 milijardi dinara, dok je u 2019. godini ovaj prihod za 26 banaka bio 42 milijarde dinara.
 
"Osnovna" zarada banaka - od naplaćenih kamata, godinama unazad je zbog izuzetno niskih kamatnih stopa bivala sve manja, što su banke nadomeštale kroz podizanje postojećih i uvođenje novih naknada i provizija. Pa je tako svojevremeno naplaćivana i "ležarina" na čekove, kada je jedna banka klijentima naplaćivala 30 dinara mesečno po svakom čeku koji nisu "pustili", ali i 100 dinara na ime "troška realizacije" čeka, kada je on konačno stizao na naplatu.
 
Vremenom je "ležarina" ukinuta, ali su besplatne usluge plaćanja kroz elektronske naloge prestale da budu besplatne u većini banaka. Takođe se za sve popularnije instant plaćanje kada je reč o namirivanju računa, u velikom broju banaka naplaćuje određeni fiksni iznos od oko 20, 30 dinara po nalogu.
 
Košta i gubitak kartice, i izrada nove. I blokada PIN-a, i izrada novog PIN-a.
 
Banka vam naplati i kad vas opomene da ne plaćate redovno, a sve češće i kada na sopstvenom bankomatu pitate – koliko novca imam na stanju.
 
Mnoge od njih ne šalju više ni besplatne SMS poruke o promeni stanja na računu.
 
Imajući u vidu odluke i najave banaka o povećanju naknada za određene usluge povezane s platnim računima, Narodna banka Srbije je saopštila da će doneti set mera i propisa kako bi zaštitila standard građana Srbije. O kojim konkretno merama je reč, biće poznato 11. avgusta, pošto je centralna banka najavila da će biti usvojene na prvoj redovnoj sednici Izvršnog odbora NBS.
 
NBS je u saopštenju poručila i da "od banaka u Srbiji očekuje da sprovode održivu i odgovornu poslovnu politiku, zasnovanu na principima zdrave konkurencije, koja podrazumeva unapređivanje depozitnih poslova i očuvanje, odnosno uvećanje baze deponenata i klijenata".
loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.