Centralna Srbija među najsiromašnijim regionima u Evropi
centralna srbija najsiromasnija, centralna srbija

Centralna Srbija među najsiromašnijim regionima u Evropi
montekristo 0507


Najbogatiji region u Evropi, prema podacima za 2019. godinu, bio je Luksemburg sa BDP-om od 102.200 evra po stanovniku, a najsiromašnija je turska provincija Dijarbakir sa svega 3.200 evra.

Prema nedavnom Evrostatovom regionalnom godišnjaku, prosek Evropske unije iznosio je 31.200 evra po stanovniku u 2019. godini.

Regioni Srbije uglavnom se nalaze među siromašnijim evropskim regionima. Šest mesta iznad najsiromašnijeg nalazi se region Južne i Istočne Srbije sa BDP-om po stanovniku od 4.200 evra, a na osmom mestu od pozadi nalazi se region Šumadije i Zapadne Srbije sa BDP-om od 4.400 evra po stanovniku.

Na ovom nivou BDP-a uglavnom se nalaze regioni Turske i Albanije. Oko 50 odsto veći BDP imala je Vojvodina sa 6.600 evra po stanovniku ali je to i dalje bilo u kategoriji najsiromašnijih regiona. Od proseka Srbije znatno je odskočio Beogradski region sa BDP-om od 11.300 evra po stanovniku.

Međutim, kada se Beograd uporedi sa regionima glavnih gradova u okruženju ne stojimo najbolje. Region Jugozapadne Bugarske gde se nalazi Sofija imao je BDP per kapita od 14.800 evra, Kontinentalna Hrvatska koja obuhvata Zagreb 13.500 evra, a Istanbul 13.700 evra.

Region Bukurešta je napravio BDP od 26.400 evra, a Budimpešta 30.900 evra. Region Praga imao je čak 46.400 evra po stanovniku. Međutim, kada se u obzir uzme kupovna moć i cene Prag se nalazi na čak trećem mestu u Evropi. Naime, prema paritetu kupovnih snaga BDP po stanovniku Praga iznosio je 63.900 evra, a iznad njega našli su se samo Južna Irska sa 74.900 evra i Luksemburg sa 81.000 evra.

Kada se uzme u obzir i kupovna snaga, odnosno šta sve može da se kupi u zemlji za određenu količinu evra i srpski regioni izgledaju bolje. Južna i Istočna Srbija imaju BDP od 8.100 evra po stanovniku, a Šumadija i Zapadna Srbija 8.400 evra, mada su i dalje blizu evropskog začelja.

BDP po stanovniku Vojvodine kada se u obzir uzmu cene iznosio je 12.600 evra. Beograd se po paritetu kupovne moći Beograd je imao 21.700 evra što je na nivou Sardinije ili Letonije.

Najbogatiji regioni iza Luksemburga i Južne Irske, su Istočna i Centralna Irska, zatim Briselski region, Hamburg, Il de Frans (u kom se nalazi Pariz) i Oberbajern.

Inače u apsolutnim veličinama Il de Frans je region koji je proizveo najveći BDP u Evropi – 739 milijardi evra. To je skoro dvostruko više od sledećeg regiona Lombardije sa 399 milijardi evra, dok je treći bio bio Gornja Bavarska u kojoj se nalazi Minhen sa 281 milijardi evra.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble