Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Četvrtina ponuđača smatra da javne nabavke nisu poštene - | K-013 Portal

Četvrtina ponuđača smatra da javne nabavke nisu poštene

javne nabavke, javne nabavke ponudjaci

Svaki četvrti ponuđač nema poverenje da su postupci javnih nabavki pošteni, a skoro polovina ne ispunjava uslove, zbog čega ne čudi da većina nijednom nije učestvovala u nabavkama u protekle tri godine, rezultat je istraživanja koje je sproveo NALED, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

Sa druge strane, naručioci kažu da kriterijum kvaliteta ne koriste češće, jer nemaju model na osnovu kojeg bi postavili nabavku, smatrajući da su takve nabavke rizične.

Rezultati istraživanja predstavljeni su danas na onlajn konferenciji u okviru kampanje "Mesec javnih nabavki" koju su pokrenuli NALED i udruženje "Ponuđači Srbije", povodom godinu dana od primene novog Zakona i e-Portala za javne nabavke.

Predstavnik NALED-a Nikola Komšić je rekao da je novim regulatornim okvirom zadovoljno 62 odsto ponuđača i čak 97 odsto naručilaca, dok je većina zadovoljna kvalitetom portala.

On je predstavio statistiku o stavovima i iskustvima sa aspekta naručioca i ponuđača, kao i podatke o informisanosti građana o novom sistemu.

Predsednica udruženja "Ponuđači Srbije" Jasmina Marković navela je da dve trećine ponuđača zna da se nabavke sada sprovode onlajn i dodala da čak 90 odsto smatra da je portal doprineo unapređenju efikasnosti javnih nabavki.

Uprkos tome, navela je da je u prvih šest meseci primene novog zakona 70 odsto tendera obustavljeno, jer nije bilo ponuda.

"Pored izgradnje poverenja u sistem nabavki, kroz ovaj projekat želimo da radimo na daljim unapređenjima funkcionalnosti i transparentnosti portala", istakla je ona.

Na konferenciji je, između ostalog, bilo reči o propustima i prednostima novog sistema, kao i rešenjima kojima bi se sistem unapredio i približio korisnicima.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS