Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Državni revizori utvrdili nepravilnosti u javnim nabavkama Službenog glasnika - | K-013 Portal

Državni revizori utvrdili nepravilnosti u javnim nabavkama Službenog glasnika

drzavna revizorska institucija, sluzbeni glasnik

Javno preduzeće Službeni glasnik za prethodne dve godine nema dokumentaciju o procenjenoj vrednosti 30 javnih nabavki ukupne vrednosti 243 miliona dinara, dok je sa obaveštavanjem javnosti o zaključenim ugovorima kod 17 nabavki u vrednosti od 157 miliona dinara kasnilo i do 25 dana, utvrdili su državni revizori. DRI je ovom preduzeću izrekla ukupno devet preporuka za uklanjanje nepravilnosti.

Državna revizorska institucija kontrolisala je javne nabavke koje je JP Službeni glasnik sprovodio tokom 2019. i 2020, kao i naknade isplaćene građanima angažovanim za rad van radnog odnosa tokom prošle godine.

„Službeni glasnik je, sa zakašnjenjem od jednog dana do 25 dana, objavio obaveštenja o 36 zaključenih ugovora o javnoj nabavci i okvirnom sporazumu, na Portalu javnih nabavki i internet stranici preduzeća i na Portalu službenih glasila Republike Srbije i baza propisa, kod 17 javnih nabavki, procenjene vrednosti 162,30 miliona dinara i ugovorene vrednosti 157,15 miliona dinara, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama“, ukazali su državni revizori.

Ovo javno preduzeće tokom prethodne dve godine sprovelo je ukupno 163 javne nabavke – 89 tokom 2019. i još 74 tokom 2020. godine.

Kod 30 javnih nabavki sporno je što Službeni glasnik nije dokumentovao da je procenjenu vrednost nabavki utvrđivao u skladu sa zakonom.

„Preduzeće ne čuva dokumentaciju o određivanju procenjene vrednosti javne nabavke, kod 30 javnih nabavki procenjene vrednosti u iznosu od 242.032.100 dinara i ugovorene vrednosti u iznosu od 231.590.875 dinara, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama“, ukazuje DRI u svom izveštaju preporučujući preduzeću da čuva prikupljenu dokumentaciju u skladu sa propisima.

Revizori su utvrdili i da je ovo preduzeće u poslovnim knjigama i završnim računima za prošlu godinu iskazalo troškove po osnovu naknada po ugovorima za rad van radnog odnosa i ostale naknade fizičkim licima u iznosu od 35.344.967 dinara.

„Sa jednim fizičkim licem Službeni glasnik zaključio je dva ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova za obavljanje poslova koji traju ukupno 131 radni dan u kalendarskoj godini za ugovorenu nadoknadu u neto iznosu od 100 hiljada dinara mesečno, što nije u skladu sa Zakonom o radu, kojim je propisano da poslodavac može da zaključi ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova za obavljanje poslova koji su po svojoj prirodi takvi da ne traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini“, ukazali su revizori, što je još jedna nepravilnost koja mora da se ispravi.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS