Državni revizori utvrdili nepravilnosti u javnim nabavkama Službenog glasnika
drzavna revizorska institucija, sluzbeni glasnik

Državni revizori utvrdili nepravilnosti u javnim nabavkama Službenog glasnika
montekristo 0507


Javno preduzeće Službeni glasnik za prethodne dve godine nema dokumentaciju o procenjenoj vrednosti 30 javnih nabavki ukupne vrednosti 243 miliona dinara, dok je sa obaveštavanjem javnosti o zaključenim ugovorima kod 17 nabavki u vrednosti od 157 miliona dinara kasnilo i do 25 dana, utvrdili su državni revizori. DRI je ovom preduzeću izrekla ukupno devet preporuka za uklanjanje nepravilnosti.

Državna revizorska institucija kontrolisala je javne nabavke koje je JP Službeni glasnik sprovodio tokom 2019. i 2020, kao i naknade isplaćene građanima angažovanim za rad van radnog odnosa tokom prošle godine.

„Službeni glasnik je, sa zakašnjenjem od jednog dana do 25 dana, objavio obaveštenja o 36 zaključenih ugovora o javnoj nabavci i okvirnom sporazumu, na Portalu javnih nabavki i internet stranici preduzeća i na Portalu službenih glasila Republike Srbije i baza propisa, kod 17 javnih nabavki, procenjene vrednosti 162,30 miliona dinara i ugovorene vrednosti 157,15 miliona dinara, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama“, ukazali su državni revizori.

Ovo javno preduzeće tokom prethodne dve godine sprovelo je ukupno 163 javne nabavke – 89 tokom 2019. i još 74 tokom 2020. godine.

Kod 30 javnih nabavki sporno je što Službeni glasnik nije dokumentovao da je procenjenu vrednost nabavki utvrđivao u skladu sa zakonom.

„Preduzeće ne čuva dokumentaciju o određivanju procenjene vrednosti javne nabavke, kod 30 javnih nabavki procenjene vrednosti u iznosu od 242.032.100 dinara i ugovorene vrednosti u iznosu od 231.590.875 dinara, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama“, ukazuje DRI u svom izveštaju preporučujući preduzeću da čuva prikupljenu dokumentaciju u skladu sa propisima.

Revizori su utvrdili i da je ovo preduzeće u poslovnim knjigama i završnim računima za prošlu godinu iskazalo troškove po osnovu naknada po ugovorima za rad van radnog odnosa i ostale naknade fizičkim licima u iznosu od 35.344.967 dinara.

„Sa jednim fizičkim licem Službeni glasnik zaključio je dva ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova za obavljanje poslova koji traju ukupno 131 radni dan u kalendarskoj godini za ugovorenu nadoknadu u neto iznosu od 100 hiljada dinara mesečno, što nije u skladu sa Zakonom o radu, kojim je propisano da poslodavac može da zaključi ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova za obavljanje poslova koji su po svojoj prirodi takvi da ne traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini“, ukazali su revizori, što je još jedna nepravilnost koja mora da se ispravi.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble