Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jovanović: Maske za decu ako odluči lekar - | K-013 Portal

Jovanović: Maske za decu ako odluči lekar

maske za decu, koronavirus

Deca će nositi maske ako to propišu lekari, a u vrtićima je ostaje držanje distance, provetravanje prostora i higijena ruku, istakla je danas direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović.

Ona je tako odgovorila na pitanje da li će postojati obaveza nošenja maski za deci i mališane u vrtićima i istakla zanačaj nošenja maski bez obzira na uzrast.

Ukazala je da je isključivo stav pedijatara da insistiranje da deca nose maske nije nabolja preporuka.

"Epidemiolozi koji stručno savetuju predškolske ustanove i kadar koji radi u zdravstvenim ustanovama definisaće pravila koja su preventivana, kao što su poštovanje distance i korisćenja zaštitnih maski kada su u pitanju kadrovi koji rade u vrtićima. Za decu koja imaju imunološki osetljiviji status ili respiratore probleme samo u konsultaciji sa lekarom biće određeno da li nose masku", kazala je Jovanović.

Rekla je da je prema evropskoj zdravstvenoj ustanovi ECDC preporuka da deca od dve godine naviše treba da nose maske, a kod nas se ta preporuka primenjuje u skladu sa stanjem dece.

Ako se radi o otvorenom prostoru, prema njenim rečima treba onemogućiti okupljanja u većem broju, a da se se maske propisuju u posebnim uslovima.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS