Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website JP 'Pustevi Srbije' pokrenulo je 30 postupaka javnih nabavki, a da za to nisu bili ispunjeni uslovi - | K-013 Portal

JP 'Pustevi Srbije' pokrenulo je 30 postupaka javnih nabavki, a da za to nisu bili ispunjeni uslovi

državna revizorska institucija, DRI, Putevi Srbije

„Putevi Srbije“ su u 2018. i 2019. godini realizovali dobra, usluge i radove u vrednosti od 51,38 milijardi dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke i bez razloga za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama, saopštila je danas Državna revizorska institucija (DRI) i konstatovala da je rukovodilac tog preduzeća u v. d. stanju mimo zakona.

Revizori su utvrdili i da „Putevi Srbije“ nisu dokumentovali da su procenjenu vrednost nabavki utvrđivali u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, i to za za procenjenu vrednost 51 javne nabavke u iznosu od 7,18 milijardi dinara.

„To preduzeće pokrenulo je 30 postupaka javnih nabavki procenjene vrednosti 6,01 milijarde dinara, a da nisu bili ispunjeni uslovi za pokretanje postupaka, a postupke i aktivnosti na dodeli ugovora nije sprovelo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama kod 22 javne nabavke procenjene vrednosti 4,63 milijarde dinara“, naveli su revizori.

U izveštaju DRI se konstatuje da imenovana osoba više od šest godina obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora Preduzeća, što nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, kojim je propisano da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine.

Revizori su zato naložili Nadzornom odboru Puteva Srbije da pokrene inicijativu za imenovanje direktora preduzeća u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima.

Kada je reč o ostalim nepravilnostima koje su otkrili revizori, „Putevima“ je dat rok od 90 dana da dostavi izveštaj o otklanjanju ili dokaze da su postupili po preporukama DRI.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS