Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Medicinari protestuju zbog preminulih kolega, traže nacionalne penzije i da kovid bude profesionalna bolest - | K-013 Portal

Medicinari protestuju zbog preminulih kolega, traže nacionalne penzije i da kovid bude profesionalna bolest

rade panic, protest medicinara

Sindikat lekara i farmaceuta zakazao je za 15. februar u 12:05 časova protest pre Vladom Srbije kako bi ukazao na veliki broj lekara, i uopšte zdravstvenih radnika, umrlih tokom pandemije virusa korona, najavio je za Nova.rs predsednik tog sindikata Rade Panić.

"Situacija je tako teška da smatramo da je protest održan uz sprovođenje svih epidemiloških mera manji problem nego to što se dešava u zdravstvu i koliko je zdravstvenih radnika preminulo", ističe Panić.

Samo u nedelju je četvoro lekara umrlo u jednom danu od posledica kovida-19. Prema podacima Sindikata lekara i farmaceuta, od početka pandemije preminula su 93 lekara.

"Na žalost, još dosta kolega je na lečenju, neki od njih u teškom stanju i bojim se da će broj žrtava biti više od sto", navodi Panić za Nova.rs.

Prvi zahtev protesta, prema njegovim rečima, biće da se porodicama svih zdravstvnih radnika, koji su preminuli od kovida-19, a u tom trenutku su bili u radnom odnosu, dodele nacionalne penzije.

"Moramo da podsetimo na umrle kolege i upozorimo nadležne da učine sve da zaustave stradanje zdravstvenih radnika", naglašava predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

On ističe da će većina zahteva, koje treba još detaljno da formuliše glavni odbor Sindikata na svojoj sednici 5. februara, biti usmerena na problem velikog broja umrlih zdravstvenih radnika, ali da planiraju da traže i da se kovid-19 proglasi profesionalnom bolešću, kao i da se "u radni odnos primi većina mlađih kolega koji su nezaposleni da bi se rasteretili postojeći lekari".

Ukoliko se kovid-19 proglasi profesionalnom bolešću, prema njegovim rečima, to će za lekare značiti više različitih beneficija, kao što su ostvarivanje prava na naknadu štete, pravo na dodatne preventivne i rekreativne dane odmora, kao i definitivno zakonsko regulisanje prava na sto odsto naknade za bolovanje.

(Nova.rs)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS