Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Milan Veruović, autor knjige 'Treći metak': Partija nam je zarobila institucije - | K-013 Portal

Milan Veruović, autor knjige 'Treći metak': Partija nam je zarobila institucije

milan veruović, treci metak

Šef obezbeđenja pokojnog premijera dr Zorana Đinđića i autor knjige TREĆI METAK, Milan Veruović u ekskluzivnom intervjuu za Jutarnje vesti otkriva šta za njega simbolički predstavlja treći metak, kako tumači stanje u policiji, šta zamera sadanjem režimu, kako vidi opoziciju u Srbiji, da li kao veliki borac za demokratiju planira politički angažman…

Šta za Vas simbolički predstavlja treći metak? Da li on ima svoj pojavni oblik u današnjoj Srbiji?

Za mene kao svedoka na dužnosti ranjenog 12.marta, Treći metak na prvom mestu predstavlja zgaženu ISTINU! Potom predstavlja potpunu kapitulaciju države pred organizovanim kriminalom. U simboličnom značenju Treći metak sabira sve slabosti društva koje je prećutalo istinu. Treći metak upozorava na poraz sudske nad izvršnom vlasti, poraz državnog i nacionalnog pred interesima pojedinaca i drugih interesnih grupa .

Dok sam zajedno sa Nikolom Vrzićem pisao document (knjigu “Treći metak politička pozadina ubistva Zorana Đinđića”) ni slutio nisam koliko živih upozorenja stoji iza redova koji su osvetlili zaveru koja je dovela do atentata 12. marta… Dvanestog marta nije samo ubijen Zoran Đinđić, tog dana ranjena je Srbija koja i danas krvari upravo tim trećim metkom.

Veliki ste borac za demokratiju tokom svih 30 godina od obnove parlamentarizma u Srbiji. Možete li uporediti Vučićevo sa Miloševićevim vremenom? Ko je manji demokrata?

Nema demokratije samo kontinuitet zloupotrebe različitim metodama . Demokratija u Srbiji služi kao politički izgovor. Građani su obmanuti i ucenjeni. Njihova izborna volja se na razne načine potkrada i prekraja kako onda tako i danas. Društvu je ograničeno pravo na mišljenje, pravo na slobodan izbor, kao i pravo na odgovornost i etiku .

Dakle, nema demokratije, nju gradimo i svakodnevno je budimo, ko gde i kako može, to je jako dug proces. Poredeći primere vlasti koje ste naveli, primećujem jednaku AUTOKRATIJU, zloupotrebu i korupciju. Dva lidera podjednako ne razumeju vremena i međunarodne okolnosti u kojima žive . Kao sto sam već naveo svako u svoje vreme ali jedno je jasno, Milošević kao i Vučić demokratiju koriste samo kao izgovor.

Bili ste jedan od najbližih saradnika dr Zorana Đinđića. Poznato je da SPS nije bio u vlasti samo u Đinđićevo vreme. Šta je bio recept? Da li ga je moguće opet primeniti?

Nema tu nekog recepta. SPS je vodio vlast koju je Đinđić 10 godina rušio. Tu nikako nije bilo mesta za njih. Ne samo SPS, već mnogih drugih iz opozicije Miloševićevog vremena nije bilo, prosto kad se sistem gradi za one koji ne daju rezultate nema mesta . Odnosno, za trenutak svi su bili na zasluženim mestima .

Šta najviše zamerate ovom režimu?

Ovom režimu nema se šta pohvalno reći . Oni u potpunom medijskim mraku vode Srbiju. Medijskim manipulacijama oni kreiraju lažnu sliku društva koje je zapravo potpuno obespravljeno, ogoljeno i opljačkano. Kriminal i vlast nikada nisu bili u takvoj sprezi. Oni su razorili i uništili i onako krhe institucije.
Vlast koriste kao ratni plen!

Kako tumačite stanje u policiji? Kako reaguje većina policajaca na dešavanja u njihovoj službi?

Stanje u policiji ne razlikuje se od ostalih resora vlasti . Policija je oteta od države i stavljena u službu partije. Pre svega, policiji je potrebno vratiti dostojanstvo, povratiti poverenje, vratiti je funkciji kojoj treba da služi. Policija bi trebala biti garant građanskih i svih drugih Ustavom predviđenih prava pojedinca u društvu . Danas to nije, ona robuje partokratskom režimu. Potrebno je opismeniti, osloboditi, vratiti i jasno definisati merilo karijernog i profesionalnog napredovanja .

Policija je prvo sto primetite u bilo kojoj drzavi ogledalo drzavi. Na njoj je velika odgovornost, uniforma se mora poštovati kao zastava . Moramo je vratiti društvu kao i sve ostale institucije zarobljene od strane partije, povratiti poverenje koje joj je neophodno .

Država mora neprekidno ulagati, obrazovati i školovati policiju, to je veliki sistem koji zahteva jasan plan i profesionalnost . Mnogi u policiji nisu zadovoljni, ali ćute i trpe, pritisnuti ličnim problemima ucenjeni političkim nameštenicima oni otaljavaju posao i čekaju da se stvari same od sebe reše, ali to ne ide tako.

Prema vašem mišljenju kako bi trebalo da nastupi opozicija 2022? U jednoj ili više kolona?

Smatram da opozicija kaska i kasni. Ona je juče i svakog dana treba biti sa građanima. Potrebno je jasno definisati vrednosti koje dele okupiti se oko onog što je zajedničko i krenuti u širok front. Opozicija mora preuzeti inicijativu i ići u susret uzrocima, a ne baviti se posledicama. Ovde se izgubila suština izbora (svaki se pokradu) nema razlike između lokalnih , parlamentarnih, predsedničkih, a trebalo bi je i te kako biti.

Odlika AUTORITARNE vlasti je da jedan čovek bude sve i svja. Na listama za lokalne izbore nosilac liste je Predsednik (svih građana) lider partije, tako i na parlamentarnim izborima …

Zapravo mi ne znamo koga i šta biramo.

Parlament je obesmišljen, to nije mesto gde se diskutuje, raspravlja, gde se sučeljavaju različiti politički stavovi, parlament je pretvoren u rialiti.
Kako vidite svoje političko delovanje u narednom periodu?

Svoje dalje političko delovanje nastavljam kao i do sad srazmerno svojim mogućnostima.

Neumorno ću diskutovati i delovati u svom okruženju budeći svest o potrebi da se svi uključe. Možda ću organizovati pokret ili grupu građana sa ciljem razbijanja političkih tabua i unapred prepoznatih političkih modela.

Kao veliki borac za pravdu sa ogromnim iskustvom, šta biste preporučili mladim ljudima koji ulaze u politiku?

Podržavam i pozivam mlade ljude koji imaju ambiciju da se bave politikom kako bi krenuli i bez predrasuda se uključili jer “politika nije i ne sme biti niša nečasno”. Politika je časno zanimanje vredno poštovanja! Delujte, učestvujte, nemojte čekati da vas prepozna lider u stranci ili neko ko postavlja, budite aktivni predlažite i birajte, ali pre toga naučite da saslušate i ispoštujete sagovornika. Tako ćete Srbiju učiniti lepšim i boljim mestom za život!

(Jutarnje.rs / V. A.)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS