Poljoprivrednici su za N1 rekli da ne veruju više obećanjima „tehničara“ i da sada očekuju da im se obrati predsednik Republike.

Nedimović je, između ostalog, obećao poljoprivrednicima sastanak sa premijerkom Anom Brnabić u narednih 48 sati. Naveo je da će se razgovarati o jesenjoj setvi i cenama.

Takođe, u narednih 60 sati trebalo bi da bude doneto rešenje o olakšicama za gorivo. Nedimović je naveo da će razgovarati sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem o navodnjavanju, jer je to u nadležnosti Pokrajine.

Dodao je da će Republički hidrometeorološki zavod podneti izveštaj o suši pa će se na osnovu toga doneti mere. Okupljeni poljoprivrednici rekli su da se ne pomeraju dok ne dobiju garanciju „crno na belo“ da će sva ta obećanja biti ispunjena.

„Ako je pala cena zbog odluka Vlade, kako onda je onda u okruženju gde nije bilo tih zabrana ista situacija“, pitao je Nedimović.

Rekao je i da postoji mogućnost da se radna grupa proširi kako bi se ovaj problem rešio.

Poljoprivrednici su ga pitali da li je očekivao da se oni raziđu na osnovu takvih obećanja.

„Kao da radite predizbornu kampanju. Nama treba konkretno nešto da nam kažete“, rekli su mu.

Nezadovoljni poljoprivrednici traktorima su blokirali Bulevar Mihajla Pupina kod Banovine. Prvi traktor u Novi Sad je stigao u podne, a u međuvremenu mu se pridružilo više desetina njih.

Prisutno je nekoliko vozila policije.

Kako je 021.rs  ranije preneo, ratari iz Kisača su krenuli ka Novom Sadu, ali ih je policija prvo pratila, a potom blokirala. U ovoj grupi ima 60-tak traktora i nekoliko autobusa, a deo njih se na kraju probio do centra grada.

Ukoliko se ne pojavi ministar poljoprivrede, nezadovoljni poljoprivrednici koji su traktorima blokirali Bulevar Mihajla Pupina kod Banovine, rekli su da će blokirati deo Novog Sada.

Poljoprivrednici, od kojih su svi iz Vojvodine, poručili su prisutnim predstavnicima nadležnih organa da žele da razgovaraju lično sa ministrom Nedimovićem i to do devet časova u sredu ujutru. U suprotnom, slede veće blokade.

Poljoprivrednik Đorđe Grujić rekao je za 021.rs „da protesta neće biti“.

„Samo ćemo mirno da sednemo i da porazgovaramo ako izađe ministar, a ne da nam šalje policajce. Izađi ministre, izađi Aleksandre Vučiću, predsedniče države, dođite ovde i popričajte sa poljoprivrednicima ako vam je u interesu da poljoprivrednik u Srbiji ostane i da je hrani, Srbija koju vi kao uzdižete. Izađite, dođite ovde kod nas i problem će biti rešen u roku od 15 minuta“, rekao je Grujić.

Dodao je da su njihove kolege zaustavljene u saobraćaju, što je ponižavajuće, jer su, kako kaže, došli da mirnim putem traže odgovore.

„Odgovore u pismenoj formi apsolutno nismo dobili. Ostali su na Rimskim Šančevima iz pravca Temerina, Kaća, Budisave. Pristižu i ostali koliko mogu da se probiju. Tražimo mirnim putem odgovore, i to je to, a oni očigledno sami izazivaju nemire i nerede“, zaključuje Grujić.

Razlog za protestnu vožnju i okupljanje poljoprivrednika su, kako se navodi u prijavi, „ponižavajuće i očajno stanje u agraru Republike Srbije i ćutanje institucija na takvo stanje“.

Njihovi zahtevi su da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, te gorivo za jesenje radove po 170 dinara, na svim pumpama, i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina.

Za prolećnu setvu traži se obavezan plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo.

Organizatori su najavili da će se učesnici protesta kretati isključivo po putevima i saobraćajnicama na kojima je dozvoljena vožnja traktorima i radnim mašinama i saopštili da će svako zaustavljanje i prekidanje protestne vožnje od strane MUP-a, nadležnih organa ili privatnog obezbeđenja smatrati blokadom i uskraćivanjem Ustavom zagarantovanih prava.