Odlučeno: U Srbiji se uvode kovid propusnice
kovid propusnice srbija

Odlučeno: U Srbiji se uvode kovid propusnice
montekristo 0507


Na današnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da se u Srbiji uvedu kovid propusnice, potvrđeno je za Euronews Srbija.

Iako se uvođenje kovid propusnica očekivalo i ranije, nadležni su isticali da nisu odustali od te ideje, već se tražio modalitet kako bi se "sprečile zloupotrebe".

Iskustva zemalja koje su ih već uvele pokazuju da je kovid propusnice teško kontrolisati i da su zloupotrebe česte. Prva dilema pred kojom su se našli donosioci odluka u Srbiji jeste da li kovid sertifikat treba da ima fotografiju ili ne. Ukoliko nema fotografiju to povećava mogućnost falsifikovanja.

Sa druge strane ukoliko bi se uvelo da na propusnici bude fotografija, ne bi mogle da se koriste postojeće baze MUP-a, već bi građani morali da se fotografišu, što bi usporilo uvođenje propusnica.Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je za Euronews Srbija da bi fotografije na propusnicama mogle da budu kao za BusPlus, ali da to mora da bude propisano posebnim propisom.

"Jasno je da ne mogu da se koriste fotografije iz postojećih baza, kao što su baze ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola u MUP-u", rekao je Marinović.

Pojašnjava da su fotografije za lične karte, pasoše uzete za jednu svrhu i da njihova obrada u drugu svrhu ne bi bila zakonita. Sa druge strane fotografisanje i ubacivanje slika na kovid propusnicu usporilo bi njihovo uvođenje i odložilo početak primene.

"Postoji i opcija da se kovid redarima omogući da obave proveru identiteta. Ukoliko posumnjaju da je kovid propusnica falsifikovana da se zatraži lična karta na uvid radi dokazivanja identiteta", pojasnio je on.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

Školica sporta Fit Happy Kids

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble