Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Profesorka Stojković: Zadovoljiti crkvu je važnije od znanja i nauke - | K-013 Portal

Profesorka Stojković: Zadovoljiti crkvu je važnije od znanja i nauke

udzbenici iz biologije, biljana stojkovic

"Ovo je pobeda crkve i klerikalnih i konzervativnih struktura u Srbiji", kaže profesorka Biljana Stojković povodom najave da će udžbenici iz biologije za osmi razred morati da se menjaju.

Ministarstvo prosvete je danas saopštilo da je radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, formirana na zahtev tog ministarstva, utvrdila da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika biologije, koji se odnose na biološki smisao adolescencije.

U javnosti se u prethodnom periodu vodila polemika oko toga da li lekcije o "Rodnom i polnom identitetu" treba da se nalaze u udžbenicima za osmi razred, a pojedini političari desne orijentacije ocenili su da te lekcije predstavljaju "skandaloznu propagandu homoseksualizma i transrodnosti maloletnim licima, krše Ustav i zakone Srbije i koriste lažne podatke".

Profesorka Stojković, inače članica komisije koja je radila predlog programa biologije za osmi razred, ocenjuje da je "politika opet nadvladala struku" i da je ovo "kapitulacija države pred crkvom".
 
"Struka se o ovome izjasnila i rekla da ono što piše u udžbenicima jeste po naučnim saznanjima i da tu nema ničeg irelevantnog, ali sada vidimo da je od znanja i nauke važnije zadovoljiti crkvu i njen politički uticaj u jednoj sekularnoj državi koju više teško da možemo nazvati sekularnom", kaže Stojković.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS