Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Proizvodnja ruske vakcine „Sputnjik Ve“ u Srbiji - do leta? - | K-013 Portal

Proizvodnja ruske vakcine „Sputnjik Ve“ u Srbiji - do leta?

proizvodnja vakcine sputnik v u srbiji

Dolazak visoke delegacije Ministarstva zdravlja i drugih važnih institucija iz Rusije zakazan je za 11. februar, kako bi se na licu mesta uverili sa kakvim potencijalom raspolaže Institut Torlak.

„Ono što ću i ponoviti jeste da mi zaista posedujemo odlične stručnjake i sa stručnog aspekta mislim da neće biti problema. Razgovaraće se o našim tehnološko- tehnološkim mogućnostima, i to je neka prva faza ka ostvarenju cilja, a to je proizvodnja Sputnjik vakcine“, navodi Đerlek za Sputnjik.

On veruje u pomoć stručnjaka iz Rusije, ukoliko naši uslovi ne budu zadovoljavajući, kako bi Srbija bila među prvim zemljama van Ruske Federacije koja će proizvoditi prvu registrovanu vakcinu protiv korona virusa na svetu.

„Iskreno da kažem, rano je govoriti kad će početi proizvodnja. Mi se nadamo što pre jer smo videli u ovoj teškoj situaciji da sve zemlje misle samo o sebi. Od Kovaksa kojem smo uplatili ogroman novac i za vakcinu i za usavršavanje vakcine nismo dobili niti jednu vakcinu. Ono što Evropska unija priča o solidarnosti, tu solidarnost do sad nisu pokazali. Nadam se da će imati priliku da to u drugom delu godine pokažu, ali ono što mogu da pohvalim je da su Rusija i lično predsednik Putin zaista pokazali jedan veliki gest i humanost, pre svega time što smo dobili određenu količinu vakcina iz Rusije, ali i ponudu, što je velika čast za Srbiju, da možemo koristiti tehnologiju Ruske Federacije i da proizvodimo 'Sputnjik Ve' u Srbiji“, ukazuje Đerlek.

Inače, osim Rusije, samo je Kazahstan počeo sa proizvodnjom vakcine „Sputnjik Ve“, čija je eksperimentalna partija poslata u Rusiju radi provere kvaliteta. Ova zemlja, prema planovima, trebalo bi da proizvodi oko 300 hiljada doza cepiva mesečno.

Spremnost za proizvodnju „Sputnjika Ve“ pokazali su i Alžir, Venecuela, Turska, Iran, Brazil, Južna Koreja, Kina, Indija, a Rusija i Belorusija stvaraju zajedničku proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona na beloruskoj teritoriji.

Prema rečima ministra industrije i trgovine Rusije Denisa Manturova, platforme u stranim zemljama za proizvodnju ruske vakcine moći će da isporučuju oko 350 miliona doza vakcine godišnje u druge zemlje.

(Sputnjik)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS