Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zemljotres u Valjevu: Kako je došlo do lažne uzbune - | K-013 Portal

Zemljotres u Valjevu: Kako je došlo do lažne uzbune

zemljotres u valjevu, zemljotres valjevo, zemljotres, valjevo

Kako se događaja da automatski sistem za lociranje zemljotresa da lažni podatak, objašnjavaju iz Seizmološkog zavoda Srbije.

Nakon što su Hrvatsku 2020. i Albaniju 2019. pogodili razorni zemljotresi, potres jačine tri stepena po Rihterovoj skali zabeležen je u ponedeljak 10. maja 2021. godine u Valjevu, preneo je Evropsko-mediteransko seizmološki centar istog dana. Nekoliko sati kasnije, objavljeno je da zemljotresa nije bilo.

Direktor Republičkog seizmološkog zavoda Srbije Branko Dragičević potvrdio je za BBC na srpskom da zemljotresa nije bilo.

„U pitanju je pogrešno automatski utvrđena lokacija", kaže Dragičević.

„Tako da tu vesti nema", dodaje.

Do lažne uzbune je, objašnjavaju za BBC u Dežurnoj službi Zavoda, došlo jer postoji sistem koji automatski locira zemljotres, a tek nakon ove informacije seizmolog manuelno utvrđuje da li se zemljotres dogodio.

„To se zaista retko događa", dodaju iz Dežurne službe.

Kako se locira zemljotres

Procedura nalaže da nakon što sistem za automatsku identifikaciju zemljotresa locira ovu pojavu, seizmolog u roku od deset minuta potvrđuje da li se zemljotres i dogodio.

Do lažne uzbune, kažu iz Zavoda, dolazi kada se „poklope smetnje koje mogu da zavaraju sistem, poput gradske buke".

Direktor Zavoda Branko Dragičević kaže da se ne vodi statistika koliko često dolazi do lažno detektovanog zemljotresa.

„Čak i da je do zemljotresa došlo, on je bio toliko slab da se nije osetilo", dodaje on.

Prema automatskom sistemu za lociranje zemljotresa Srbije, poslednji potresi u okolini dogodili su se u Rumuniji u ponedeljak 10. maja i to jačine 3,2 stepena na Rihterovoj skali, kao i u Erdeviku u Vojvodini dan ranije, gde je zabeležen slab zemljotres jačine 1,7 stepeni po Rihteru, stoji na sajtu Zavoda.

(BBC News na srpskom)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS