Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Prekinuto zasedanje Kongresa SAD posle upada Trampovih pristalica u zgradu, jedna osoba ranjena - | K-013 Portal

Prekinuto zasedanje Kongresa SAD posle upada Trampovih pristalica u zgradu, jedna osoba ranjena

Zasedanje oba doma Kongresa SAD koji večeras treba da potvrdi pobedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima prekinuto je nakon što su pristalice odlazećeg predsednika Donalda Trampa upale u zgradu parlamenta u Vašingtonu.

Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja unutar zgrade, javio je Asošiejted pres, pozivajući se na neimenovani izvor.

Okolnosti u vezi s tim incidentom za sada nisu poznate, kao ni stanje ranjene osobe koja je prebačena u bolnicu.

Nakon što su prekršile bezbednosni protokol, desetine Trampovih pristalica lutale su zgradom i uzvikivale "Gde su?"

Policija obezbedjuje ulaz u salu Predstavničkog doma Kongresa dok njegovi članovi pokušavaju da saznaju šta se tačno dogadja, navodi AP.

Demonstranti su ušli u salu za sednice Senata, a jedan od njih je vikao "Tramp je dobio izbore".

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer objavila je da policijski čas stupa na snagu u 18.00 (ponoć po centralnoevropskom vremenu).

Policija je članovima Kongresa rekla da stave gas maske pošto je bacala suzavac unutar zgrade, navodi Asošiejted pres.

Trampove pristalice su se prethodno sukobile s policijom koja je proglasila blokadu zgrade Kongresa nakon što su demonstranti oborili metalne barikade u podnožju stepenica ispred ulaza.

Policija je tada zabranila ulaz i izlaz iz zgrade, navodeći kao razlog "spoljnu bezbednosnu pretnju".

Nakon što su neki demonstranti pokušali da probiju kordon, policija je bacila suzavac u masu.

Sukobi demonstranata i policije izbili su nedugo nakon što se Tramp obratio hiljadama pristalica i usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima.

"Nećemo im dozvoliti da ućutkaju vaše glasove", rekao je Tramp pristalicama ispred Kongresa.

Tramp je prvobitno pozvao pristalice da prošetaju do Kongresa, a kada su izbili sukobi, preko Tvitera je apelovao da "ostanu mirni".

"Molim vas, podržite našu policiju i bezbednosne snage. Oni su istinski na strani naše zemlje. Ostanite mirni", naveo je Tramp.

Policija je navela da je u oblasti oko Kongresa pronadjen i sumnjivi paket.

Nakon što je policja blokirala zgradu parlamenta, i Predstavnički dom i Senat Kongresa SAD prekinuli su debate.

Dva doma su nešto ranije počela odvojene sednice nakon što su na zajedničkom zasedanju uloženi prigovori na glasove elektora u saveznoj državi Arizona.

Na izborima 3. novembra glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa ili Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji su 14. decembra formalno birali predsednika tajnim glasanjem. Mediji su objavili da je Bajden tada dobio potrebnih 270 od 538 elektorskih glasova.

Glasovi elektora po saveznim državama zvanično se objavljuju tek danas na zajedničkom zasedanju Predstavničkog doma i Senata Kongresa SAD.

Nakon što bude objavljeno kako su glasali elektori jedne savezne države, članovi Kongresa mogu da ulože prigovor na takav ishod.

Ako pismeni prigovor na rezultat u jednoj saveznoj državi podnese najmanje po jedan član oba doma Kongresa, zajedničko zasedanje se prekida i Predstavnički dom i Senat odmah nastavljaju odvojena zasedanja.

Debata o prigovoru na glasove elektora u jednoj saveznoj državi može da traje najviše dva sata, a potom sledi glasanje.

Da bi prigovor bio usvojen, a glasovi elektora u toj državi poništeni, potrebno je da za to glasa većina u oba doma.

Pošto demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, nema izgleda da bi mogla da bude osporena pobeda Bajdena nad odlazećim predsednikom, republikancem Donaldom Trampom, koji i dalje osporava rezultat izbora.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.