Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SZO: Šest kriterijuma za ublažavanje mera protiv koronavirusa - | K-013 Portal

SZO: Šest kriterijuma za ublažavanje mera protiv koronavirusa

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus rekao je danas da se odluke država o tome da li će ukinuti ograničenja moraju temeljiti na zaštiti ljudskog zdravlja i biti vođene onim što znamo o virusu korona.

On je podsetio da je ovo novi virus i prva pandemija izazvana korona virusom.

„Svi stalno učimo i prilagođavamo svoju strategiju na osnovu najnovijih dostupnih dokaza. Možemo reći samo ono što znamo i možemo delovati samo na ono što znamo.

Dokazi iz nekoliko zemalja daju nam jasniju sliku o ovom virusu, kako se on ponaša, kako ga možemo zaustaviti i lečiti“, rekao je on. Znamo, dodao je, da se kovid-19 brzo širi i da je 10 puta smrtonosniji od pandemije gripa iz 2009. godine, kao i da se lakše može širiti u sredinama poput staračkih domova.

Prema njegovim rečima, u nekim zemljama broj slučajeva udvostručuje se svakih tri do četiri dana i krivulja ide gore mnogo brže nego što je to slučaj kod njenog spuštanja.

Povodom namera mnogih zemalja da počnu da ublažavaju mere, izneo je šest kriterijuma za to.

Prvo da se prenos virusa kontroliše, drugo da postoje kapaciteti zdravstvenog sistema za otkrivanje, ispitivanje, izolovanje i lečenje svakog slučaja i praćenje svakog kontakta.

Treće da se rizik od izbijanja svodi na minimum u posebnim uslovima poput zdravstvenih ustanova i staračkih domova, četvrto da su preventivne mere na snazi na radnim mestima, u školama i drugim mestima gde ljudi masovno odlaze.

Peto da se uvezenim rizicima može upravljati i šesto da su zajednice potpuno informisane, angažovane i osnažene za prilagođavanje „novoj normi“, rekao je Gebrejesus, prenosi Index.

(Fonet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS